250 miljoner kronor om året i tre år. Så mycket beslutade regeringen 2021 att Socialstyrelsen skulle dela ut till 28 kommuner med utsatta områden. Pengarna skulle gå till förebyggande åtgärder för att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet.

I Botkyrka har man bland annat lagt de särskilda bidragen på en slottskonferens, en veckolång New York-resa för 23 personer i kultur- och fritidsförvaltningen, extra julbelysning och en pr-kampanj för en fritidsgård. Den sista användes inte ens utan kastades i papperskorgen då resultatet inte levde upp till förväntningarna. Det här har framkommit i en granskning i Sveriges Radio.


I Botkyrka har man bland annat lagt de särskilda bidragen på en slottskonferens, en veckolång New York-resa för 23 personer i kultur- och fritidsförvaltningen, extra julbelysning och en pr-kampanj för en fritidsgård.

Extra anmärkningsvärt är att Botkyrka därefter försökt gömma undan både New York-resan och den misslyckade pr-satsningen i den redovisning som kommunen skickat till Socialstyrelsen. Resan bokfördes som en utbildningsinsats från ett konsultföretag. Man skrev också att pr-kampanjen ”har minskat risken att unga hamnar i kriminalitet”. Detta trots att kampanjen alltså inte ens blev av.

I veckan gick det socialdemokratiska oppositionsrådet i Botkyrka, Emanuel Ksiazkiewicz, ut med hård kritik mot alltihop. Han sade, fullt begripligt, att eländet undergräver förtroendet för både politiker och tjänstemän, och att de politiskt ansvariga inte kunde skylla från sig. ”Hur kommer det sig att man inte haft kännedom om det här? Det måste man kunna svara på”, sa Ksiazkiewicz till P4 Stockholm.

Vem var det då som fattat beslutet att använda pengarna såhär? Det, visade det sig, var Emanuel Ksiazkiewicz själv. När han var kommunstyrelsens ordförande klubbade han besluten om både resan och pr-kampanjen. När Ekot frågade honom om det skyllde han dock just ifrån sig och menade att det inte bara var hans ansvar.

Inkompetensen är närmast parodisk. I allt det här finns dock en viktig sak som faktiskt inte är Botkyrkas fel.

Den dåvarande S-regeringen föreslog i beslutet om extra pengar till förebyggande arbete att de exempelvis skulle kunna gå till fler fältassistenter. Det är en yrkesgrupp inom socialtjänsten som rör sig ute bland unga och som har möjlighet att både se och hjälpa till när någon riskerar att hamna snett. Problemet är att kommuner inte kan anställa ordinarie personal för tillfälliga riktade statsbidrag. Själva konstruktionen med den här sortens pengar gör att de därför inte kan gå till det som har störst chans att göra skillnad.

Förhoppningsvis har få andra använt det här stödet lika vårdslöst som i Botkyrka. Men för ett effektivt förebyggande arbete krävs ökade statsbidrag snarare än tjusiga, tillfälliga projekt.

Läs mer:

Lisa Magnusson: Visst har Skolplattformen medfört något positivt

Isobel Hadley-Kamptz: Visitationszoner ger inte minskad brottslighet – det vill polisen dölja

Share.
Exit mobile version