Presidenten är nu en kung som står över lagen. Det skriver Sonia Sotomayor i en reservation mot Högsta domstolens beslut att USA:s president har immunitet för handlingar som faller inom ramen för ämbetet. Hon befarar att HD skickat en signal om att en president kan beordra militären att genomföra en statskupp utan att sedan kunna ställas inför rätta.

Skriande alarmism, avfärdar domstolsmajoriteten. Domen är inte alls så långtgående. Allt en president gör faller inte inom ramen för befattningen. Beslutet betyder visserligen att Donald Trump inte kan åtalas för att ha beordrat justitiedepartementet att leda påhittade anklagelser om valfusk i bevis. Men huruvida påtryckningar på delstatspolitiker var inom ämbetets gränser ska lägre domstolsinstanser nu reda ut.

I teorin lever fortfarande processen mot Trump för att han försökte kullkasta valresultatet 2020.

Men vad blir domens konsekvenser i praktiken?

Det blir knappast någon rättegång före valet i november. Om Trump vinner kan han lägga ner åtalet. Ingen tvivlar på att han i så fall gör det.


För att institutioner ska klara en president med auktoritära ambitioner krävs att politiska och juridiska aktörer upprätthåller lagar och normer

Det är också uppenbart att han kommer att fortsätta testa presidentmaktens gränser. Han har vid upprepade tillfällen lovat att sätta dit sina motståndare.

”Institutionerna klarar Trump”, var ett mantra från en rad bedömare under valkampanjen 2016 och under hans fyra år i Vita huset. Det gjorde institutionerna också, med en hårsmån.

De gjorde det därför att Georgias guvernör Brian Kemp sa nej när presidenten begärde att han skulle leta fram tillräckligt många röster för att ändra utfallet i delstaten. Därför att vicepresident Mike Pence vägrade lyssna när Trump pressade honom att ogiltigförklara valresultatet.

För att institutioner ska klara en president med auktoritära ambitioner krävs att politiska och juridiska aktörer upprätthåller lagar och normer. Och att det får konsekvenser när presidenten går över gränsen.

Efter stormningen av Kapitolium ställdes Donald Trump inför riksrätt. Han friades av senaten efter att en rad republikaner röstat nej och motiverat det med att det här var ett ärende för domstolarna. Nu skjuter en konservativ HD-majoritet i praktiken rättsprocessen i sank.

Försöket att fuska sig kvar vid makten får därför inga konsekvenser.

Det säger mycket om institutionernas hållfasthet inför Trump 2.0.

Läs mer:

DN:s ledarredaktion: Om Biden inte ens klarar en debatt – hur ska han då vinna valet?

DN:s ledarredaktion: Vad har amerikanerna egentligen gjort för oss?

Share.
Exit mobile version