2014 meddelade Fredrik Reinfeldt sin avgång som partiledare för Moderaterna på valnatten. Partiet hade förlorat 7 procentenheter mellan två val, och Alliansen föll.
Åtta år tog det innan Moderaterna började vädra möjlighet till att bilda regering. Efter intensiv kampanj från högern, och med hjälp av näringslivets tankesmedja Timbro, hade man fått med sig Liberalerna på en regering med stöd av Sverigedemokraterna.
Under valrörelsens slutspurt 2022 gick Ulf Kristersson (M) runt och log. Det finns ”inga risker” med ett SD-samarbete, sade han till Dagens Industri.
Med en mycket knapp majoritet vann SD, M, KD och L valet. Det är mer än 2,5 år sedan.
Nyligen kom en opinionsmätning från SR/Indikator som visar hur stödet för M rasat – till 17,4 procent. Liberalerna står parkerade under spärren. KD riskerar också att åka ut. Aftonbladet/Demoskops mätning dagen därpå visar på samma trend. 52 procent av väljarna vill se ett regeringsskifte – bara 34 procent vill ha kvar nuvarande konstellation (DN/Ipsos 30/5).
Ulf Kristersson såg ingen risk med Tidöprojektet – att bilda en regering som vilar på ett nationalistiskt parti utan borgerlig hemvist. Som definierats av förnedringsparagrafen som satt munkavel på regeringspartierna, inte en enda gång har de på skarpen vågat säga emot Jimmie Åkesson. Arbetskraftsinvandringspolitiken har lett till återkommande kritik från näringslivet, som förr nästan var för Moderaterna vad LO är för Socialdemokraterna.
Inser Ulf Kristersson att hans eftermäle kan bli att ha krossat borgerlighetens decenniestarka position?
När Fredrik Reinfeldt avgick var M:s valresultat 23,3 procent – det tredje bästa valresultatet på 30 år för partiet. Nu samlar M, KD och L knappt 25 procent opinionsstöd tillsammans. Liberalerna verkar satsa allt på att få stödröster högerifrån. Misslyckas det leder Tidöprojektet till att minst ett av Sveriges borgerliga partier åker ur riksdagen. Lyckas det så kommer stödrösterna troligen från Moderaterna, som då kan landa på ett valresultat under 16 procent.
Det är nivåer som liknar katastrofvalet efter valstugereportaget 2002. Fast värre ändå: Nu är M på väg att bli ett mellanstort parti som inte ens är störst till höger. S och SD skulle bli huvudparterna i svensk politik. Inser Ulf Kristersson att hans eftermäle kan bli att ha krossat borgerlighetens decenniestarka position?
Och i denna situation riktar Moderaterna avgångskrav mot Magdalena Andersson (S). Hur låga kan siffrorna bli innan krismedvetenheten riktas inåt?
Läs mer:
DN:s ledarredaktion: Det ser ljust ut för Centern – men Anna-Karin Hatt måste flytta på ett stort orosmoln
Annika Ström Melin: Förhandla gärna – men glöm inte att Trumps plan är att krossa EU