För några veckor sedan presenterade Microsoft en stor satsning i Sverige. Företagets ordförande Brad Smith var där, liksom statsminister Ulf Kristersson, och nyheten om miljardregnet slogs upp i medierna som på den gamla goda tiden när Sverige skulle vara världsbäst på digitalisering. ”Sverige är en bra plats för techinvesteringar”, som Kristersson nöjt sade på presskonferensen.

Och för all del, det är kanske fint att Microsoft vill satsa på utbildning i generativ AI, som ChatGPT. Men det kostar inga 34 miljarder, som satsningen sägs ligga på. De stora pengarna kommer att läggas på att bygga ut företagets serverhallar i Gävle, Sandviken och Staffanstorp.

Som Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska analyser och utvärderingar, redan konstaterat i en rapport om den nu borttagna skatterabatten för datacenter, så ger sådana satsningar inte särskilt många jobb. Datacentren, där tusentals servrar kopplas ihop för att förvara och bearbeta data, stimulerar heller inte annat företagande eller innovationer.


Företag får redan i dag nej till nysatsningar för att kraftnätet inte kan garantera elförsörjningen.

Vad de däremot gör är att dra väldigt mycket elektricitet. I Staffanstorp är det här ett extra stort problem eftersom elnätet i Skåne redan är överbelastat. Företag får i dag nej till nysatsningar för att kraftnätet inte kan garantera elförsörjningen. Vi har dessutom ett märkligt system där tilldelningen av överföringskapacitet sker efter en turlista, utan bedömning av samhällsnytta eller betalningsvilja. Det hotar både arbetstillfällen och klimatomställning.

Problematiken är inte unik för Sverige. På Irland använder datacenter hela 18 procent av all elektricitet och hotar landets möjligheter att nå sina klimatmål. I USA hålls gamla smutsiga kolkraftverk öppna för att leverera el till AI-boomens serverhallar. I jämförelse förstår man attraktionskraften i svensk klimatneutral elektricitet, men även här är elektricitet en ändlig resurs. I Sverige är det dessutom inte ens offentligt hur mycket energi de här företagen använder, så vi kan inte göra några jämförelser.

Nu är hallar med tusentals sammankopplade datorer i sig ingenting dåligt. Samma infrastruktur krävs för exempelvis avancerade klimatberäkningar, som kommer att behövas i den gröna omställningen. Men det är inte det som Microsoft, Amazon, Google och de andra jättarna gör med tekniken. Vad går alla deras terrawatt-timmar till? Tja, Googles AI gav exempelvis folk pizzarecept som innehöll superlim.

Share.
Exit mobile version