Om man ska vara snäll så finns det en positiv sak med Donald Trumps krav på att ta över Grönland: han verkar åtminstone ha förstått att Arktis är viktigt. Regionen, med Nordkalotten och hela Norra ishavet, är nämligen central för transatlantisk säkerhet. Det är ingen slump att både Ryssland och Kina är allt mer intresserade av området.
Sättet han talar om saken saknar dock motstycke. För nu har USA:s valde president alltså hotat med både handelssanktioner och militära insatser mot Danmark, en allierad. Även för Trump är det bortom alla tidigare gränser.
Precis på samma sätt som Trump nu talar om Grönland, talade Putin om Ukraina
Retoriken är som hämtad direkt från Kreml. Precis på samma sätt som Trump nu talar om Grönland, talade Putin om Ukraina: Ryssland var tvunget att inta Ukraina för att skydda sig mot väst och Nato, sa han. USA kan bli tvunget att ta över Grönland för att skydda väst och Nato, säger Trump. Ingen blir väl förvånad över att de båda delar samma världsbild av den starkes rätt att kontrollera sin ”intressesfär”. Ändå är det en anmärkningsvärd legitimering av den ryska moderna imperialismen.
Sedan andra världskrigets slut och Natos grundande har hundratusentals amerikanska militärer varit stationerade i Europa. Det entydiga syftet har varit att skydda oss och visa för först Sovjet och senare Ryssland att Natos åtaganden om ett gemensamt försvar är på riktigt. Ska Natoländer nu behöva oroa sig för att dessa trupper kanske i stället kan användas mot oss?
Det enda rimliga svaret är att övriga Nato, och inte minst de nordiska Natoländerna, självklart sluter upp vid Danmarks sida. Det gäller både inför hotet från Trump och för att stärka den nödvändiga arktiska säkerheten.
Om Europa ska vara en kontinent som kan försvara sig själv måste vi också börja lägga betydligt mer pengar på försvaret
Om Europa ska vara en kontinent som kan försvara sig själv måste vi också börja lägga betydligt mer pengar på försvaret. Det handlar inte om att öka anslagen från 2 till 2,5 procent av bnp. För att skapa reell europeisk försvarsförmåga räcker det inte långt. I vissa länder har man förstått det. Estland lägger 3,3 procent av sin bnp, Litauen planerar att öka till 3,5 eller till och med 4 procent. Polen är i en egen liga med 4,7.
I Sverige enades dock regeringen och Socialdemokraterna i höstas om att utesluta de förändringar av budgetreglerna som skulle möjliggöra den sortens satsningar som krävs. I dagens läge är det bara ansvarslöst.
Läs mer:
DN:s ledarredaktion: Blir han Österrikes nye kansler får Putin ännu en man i Europa
DN:s ledarredaktion: Allt känns normalt – eftersom han som struntar i demokratins spelregler vann