För 20 år sedan, sommaren 2004, gjorde Barack Obama sin nationella debut, när han höll ett hyllat och framåtblickande tal på Demokraternas konvent. Fyra år senare vann han presidentvalet genom att utlova hopp – och historien tog en ny riktning.

Det var dock inte bara i USA som den politiska verkligheten började förändras den sommaren. Ungefär samtidigt – den 30 augusti 2004 – bildade de fyra borgerliga partierna Alliansen hemma hos dåvarande Centerledaren Maud Olofsson.

Fyrpartikoalitionen utstrålade just hopp. Det politiska rummet andades av framtidstro och optimism under inte minst de första alliansåren. Sverige var det ”land för hoppfulla”, som Moderaterna både före och efter har sagt sig vilja skapa.

Det såväl Obama som Alliansen insåg var att deras land behövde en ny berättelse, där de utgick från partiernas ideologiska kärna och tog fram en framtidsvision som de fyllde med innehåll. I Sverige handlade det framför allt om arbetslinjen och det som följde i dess spår, som jobbskatteavdrag, rut-avdrag och att öppna dörrarna för fler som ville komma hit och jobba. Allt bottnade i en genuin tro på den enskilda människans vilja och förmåga att skapa sig en bättre framtid – grunden för att bygga ett land starkt.

Sedan dess har den politiska riktningen skiftat igen. En positiv människosyn har ersatts av misstänksamhet. En större del av politiken präglas av nostalgiskt tillbakablickande och pessimism, i stället för av framtidstro och optimism.


Vilka politiker i Sverige är redo för det?

”Vi kan och vi vill göra Sverige till ett bättre land för fler. Ett land med framtidstro, som förmår mer och som vi alla kan vara stolta över”, som det stod i Alliansens lanseringsartikel 2004, är helt enkelt inte ett budskap som förekommer särskilt ofta i dag.

Det är lätt att tänka att det för alltid kommer att vara så och att pessimismens övertag mot optimismen är här för att stanna. Men precis som för 20 år sedan kommer både Sverige och USA en dag på nytt att byta stämning och problemformulering. Och det kan gå fort.

Som två konsulter med bakgrund i Moderaterna respektive Socialdemokraterna skrev i fjol på DN Debatt kan nästa val mycket väl vinnas av optimisterna (31/5 -23). Det vill säga av den politiska kraft som har en idé om ett bättre Sverige, tar fram reformer och motar bort pessimismen genom att presentera svar på samhällsproblemen bortom mandatperioden.

Vilka politiker i Sverige är redo för det?

Läs också:

DN:s ledarredaktion: AI kan användas för att mota klimatkrisen – om vi vill

DN:s ledarredaktion: Någon måste betala regeringens bensinnota

Share.
Exit mobile version