Är Kamala Harris vicepresidentkandidat Tim Walz skyldig till sexuella övergrepp? Det påstods i en video på sociala medier i mitten av oktober, där han anklagades av en person som påstod sig ha varit hans elev.

Men nej, det är inte sant. Washington Post hittade studenten. Hans identitet hade blivit kapad. Han förnekade att några övergrepp skulle ha skett. Amerikanska säkerhetsorganisationer pekar ut Ryssland bakom den falska videon.

Lika fejkade var bilderna – spridda inte minst på plattformen X – på hur valsedlar för Donald Trump förstördes i nyckelstaten Pennsylvania. Även där tros Ryssland vara skyldigt.

I september slog amerikanska myndigheter till mot ett antal Kremlvänliga sajter och grep två medarbetare på den ryska propagandakanalen RT. Enligt AP hade de bland annat pumpat in omkring motsvarande 100 miljoner kronor för att sprida rysk propaganda på plattformar som Tiktok och Youtube.

I mitten av oktober offentliggjorde USA underrättelsematerial som visar hur Ryssland konsekvent arbetar för att destabilisera demokratiska länder över hela världen. Kreml sporras av andra lyckade operationer, som vid tidigare amerikanska val och covidpandemin. Och ja, att se till att människor i ”fiendestater” inte vaccinerar sig mot ett dödligt virus får onekligen ses som en massiv framgång.


Ju mindre vi litar på våra demokratiska system och ju mer vi vänder oss mot varandra, desto svagare blir vi.

Det viktigaste för Vladimir Putin är inte vem som vinner detta presidentval. Den ryska propagandamaskinen har en bredare måltavla än så. Allt handlar om att skapa kaos, misstro och polarisering i väst. ”Mer om att så instabilitet än om en specifik kandidat”, som Charlotta Rodhe på Utrikespolitiska institutet uttrycker det i en ny analys.

Till Deutsche Welle säger Julia Smirnova, senior analytiker på en tysk organisation som studerar desinformation och extremism, samma sak: Rysslands övergripande mål är destabilisering. Metoden är att underblåsa debatter som polariserar samhällen i väst och skapa så djupa klyftor som möjligt mellan människor.

Ju mindre vi litar på våra demokratiska system och ju mer vi vänder oss mot varandra, desto svagare blir vi. Och desto större möjligheter för Ryssland, Kina och Iran och andra som vill oss illa att flytta fram sina positioner.

Men det finns motmedel. Det bästa sättet att stå pall för propagandavågen är att svara på det sätt som propagandisterna inte vill: Agera källkritiskt, sprid inte rykten, respektera de demokratiska institutionerna och arbeta för frihet i Ryssland, Kina och Iran.

Läs också:

Susanne Nyström: Därför röstar jag hellre i Sverige än i USA

Lisa Magnusson: Solidaritet – för dig som tycker att Vänsterpartiet är högerspöken

Share.
Exit mobile version