Östersjön är i dag ett av världens mest förorenade hav. Där samsas miljögifter från nio tungt industrialiserade länder och omkring en femtedel av havsbottnen är död, med så låg syrehalt att ingenting kan överleva. Tillsammans med åtskilliga decennier av intensivt fiske har det här tryckt ner bestånden av torsk, sill, lax och skarpsill till långt under vad som är långsiktigt hållbart.

Torskbeståndet har redan kollapsat, och trots att EU införde totalt fiskestopp för Östersjötorsk 2021 har det inte återhämtat sig. Även strömmingsbeståndet har minskat med 92 procent sedan 1980-talet. Förra året förordade EU-kommissionen ett stopp för strömmingsfiske i Bottenhavet och Bottenviken, men efter en kampanj från bland annat den svenska regeringen beslutade EU:s fiskeministrar ändå en kvot på 55 000 ton.


I dag tar de 20 största båtarna upp 95 procent av den svenska Östersjöfångsten av både strömming och skarpsill.

Trots att de senaste årens kvoter i norra Östersjön inte ens tagits upp – det har helt enkelt inte funnits tillräckligt med fisk – ger EU nu grönt ljus för att fiska ännu mer. I centrala Östersjön höjs strömmingskvoten med hela 108 procent! Detta utifrån ytterst osäkra data om ökade bestånd.

Strömming har ett nostalgiskt skimmer i Sverige, och var i många hundra år en viktig basföda längs kusten. Dagens fiske är dock något helt annat. I dag tar de 20 största båtarna upp 95 procent av den svenska Östersjöfångsten av både strömming och skarpsill. Mer än 90 procent mals sedan ner till fiskmjöl och transporteras vidare till exempelvis norska laxodlingar. Och laxarna är hungriga, för ett kilo odlad fisk krävs fyra gånger så mycket fiskmjöl.

Den ansvarige ministern Peter Kullgren (KD) har tidigare sagt att Sverige ville ha så låga kvoter som möjligt, men han röstade ändå för ökningarna och verkar inte ha gjort några aktiva försök att ändra förslaget. Om man är kritiskt lagd kanske man anar ett samband med det Expressen avslöjade i somras: att Kullgrens partikollega, riksdagsledamot Roland Utbult, inför förra valet fick pengar av yrkesfiskare som bedriver trålning i Östersjön. Utbult hävdar för övrigt, i strid med all seriös forskning, att bottentrålning är toppen för havsmiljön.


Det enda rätta för Östersjön vore ett totalt trålförbud.

Så långt går inte regeringen, som tvärtom föreslagit både förbud mot bottentrålning i skyddade områden och att trålgränsen flyttas ut till 12 sjömil. Det är utmärkta förslag, men tyvärr trålas det redan i dag innanför gränsen. Om trålbegränsningen ska ha effekt måste undantagen bort.

Det enda rätta för Östersjön vore ett totalt trålförbud. Vi har redan sett hur det gick med torsken. Ska vi göra om samma misstag tills inget liv alls finns kvar i havet?

Läs mer:

Ledare: Välkommen till en helt vanlig nyhetsvecka i skolskandalernas Sverige

Lars Calmfors: Under mina fem decennier som nationalekonom har behoven av investeringar aldrig varit större

Share.
Exit mobile version