När Ryssland anföll Ukraina i februari 2022 infördes en ny lag. Utlänningar som spred vad regimen påstod var falska uppgifter om den ryska armén kunde nu få upp till 15 år i fängelse. Häromveckan användes den lagen mot den rysk-amerikanska journalisten Alsu Kurmasheva, som efter en hemlig rättegång dömdes till fängelse i 6,5 år.

Ryssland har länge gradvis dragit åt tumskruvarna kring fria medier och journalister, men efter invasionen av Ukraina hotar Kreml alltmer öppet den som säger sanningen om ryska förehavanden. Förra sommaren tvingades exempelvis DN:s korrespondent Anna-Lena Laurén att till slut lämna landet efter att inte fått sin ackreditering förnyad.


Samma dag som Kurmasheva fick sin dom så dömde en annan rysk domstol den amerikanska journalisten Evan Gershkovich till 16 års fängelse för spioneri

Inte för att diktaturen behöver nya lagar för att fängsla journalister. Samma dag som Kurmasheva fick sin dom så dömde en annan rysk domstol den amerikanska journalisten Evan Gershkovich till 16 års fängelse för spioneri. I båda fallen handlar det om politiska rättegångar och inte ens fejkade bevis för anklagelserna har lagts fram.

Gershkovichs fall har fått mycket uppmärksamhet internationellt, delvis på grund av att han arbetar på prestigefyllda Wall Street Journal och greps när han var i Ryssland på tidningens uppdrag. Kurmasheva bor i Prag och jobbar på Radio Free Europe/Radio Liberty och var på väg hem från att ha besökt sin mamma i den ryska delstaten Tatarstan när hon greps på flygplatsen.

Både Kurmasheva och Gershkovich har ägnat stora delar av sina yrkesliv åt att bevaka Rysslands väg mot allt hårdare diktatur och har nu själva fallit offer för samma utveckling.


Bakom alltihop finns dessutom ett smutsigt spel där Kreml hoppas kunna använda fängslade utlänningar som förhandlingsbrickor för att få ut ryska brottslingar ur västerländska fängelser

Bakom alltihop finns dessutom ett smutsigt spel där Kreml hoppas kunna använda fängslade utlänningar som förhandlingsbrickor för att få ut ryska brottslingar ur västerländska fängelser. Den amerikanska basketspelaren Brittney Griner, som greps och dömdes i Ryssland för ringa narkotikabrott till nio års fängelse, utväxlades exempelvis i slutet av 2022 mot den ryske vapenhandlaren Viktor Bout. Han, som har levererat vapen till krigsherrar och terrorregimer världen över och bland annat anses ha beväpnat båda sidorna i det blodiga inbördeskriget i Angola, är nu en fri man.

En person som Ryssland nu uppges vilja ha fri är Vadim Krasikov, en KSB-agent som avtjänar ett livstidsstraff i Tyskland. Detta efter att 2019 ha mördat en tjetjensk man i Berlin som fått tysk asyl efter att ha stridit mot Ryssland i Tjetjenien.

Det är så här den ryska diktaturen fungerar. Man tystar alla som hotar den egna berättelsen, med hittepå-rättegångar eller mord på öppen gata.

Läs mer:

DN:s ledarredaktion: 30 år av diktatur i vårt närområde

Barbro Hedvall: Viktor Orbáns resor borde få oss att tänka till

Share.
Exit mobile version