”Ukrainarna kanske gör en uppgörelse med Moskva, eller så gör de det inte. Kanske blir landet ryskt en dag, eller inte. Vi ska i alla fall ha tillbaka våra pengar.”
Detta slog Donald Trump fast i en intervju med Fox News i början av veckan. Och det sammanfattar väl hans syn på Ukraina.
Han bryr sig inte. Någon ukrainsk rätt till självbestämmande ser han inte. Inte heller något amerikanskt intresse i att det säkras, bortom att få tillbaka de dollar som har lagts på landet.
Mot den bakgrunden går det att begripa Trumps utfästelse från i höstas om att få slut på kriget på 24 timmar. Allt han behövde göra var ju att strypa vapenleveranserna till Ukraina, och tvinga landet till förhandlingsbordet för att skriva under på Rysslands termer.
Saken var bara den att det hade fått honom själv att se ut som någon som böjde knä. Som en loser.
Värre än Joe Biden efter det kaotiska uttåget ur Afghanistan.
Det verkar Donald Trump ha insett nu.
Löftet om ett dygn har uppdaterats till 100 dagar. På onsdagen påbörjades processen med ett fjäskigt telefonsamtal med den ryske ledaren. Förhandlingar inleds omgående, var beskedet.
Det hela framstår som hopplöst naivt.
Trumps plan, om man ska tro det som kom fram vid hans försvarsminister Pete Hegseths framträdanden i Bryssel samma dag, utgår från en fryst konflikt. Ryssland behåller de områden som ockuperats sedan 2014, men de erkänns inte som ryska. Ukraina ges i sin tur säkerhetsgarantier, men inte som en del av Nato – och får fortsätta sin väg in i EU. USA ges någon form av rätt till landets mineralrikedom.
Att inleda förhandlingar så här, över huvudet på Kiev, är förkastligt. Ukraina har rätt till hela sitt territorium.
President Zelenskyj har ändå visat ett mått av förståelse för initiativet.
Det är uppenbart att Ukraina, europeisk säkerhet och små nationers självbestämmande saknar värde för mannen som just nu har Washington i sitt grepp.
Kanske för att han bedömer det vara den minst dåliga lösningen med nuvarande person i Vita huset. Kanske för att han utgår från att Kreml ändå aldrig skulle acceptera planen.
Hela poängen med den fullskaliga invasionen var trots allt att göra Ukraina till en del av Moskvas intressesfär. Att landet inte ska kunna välja att vara en del av väst. Nu är alltså planen att Ukraina ges säkerhetsgarantier, och vara en del av Europa.
Och dessutom fungera som någon form av kolonial råvarukälla för USA.
Är det för detta Putin har skickat 100 000 ryssar i döden?
Nej, det här är knappast en deal som är enkel för honom att svälja. Eller att sälja till regimens supportrar. Putin vill inte heller framstå som en förlorare.
Det är svårt att se hur Trumps plan skulle kunna falla Moskva i smaken.
Om den ändå gör det är för att man räknar med att säkerhetsgarantierna inte är värda så mycket. Att den amerikanske presidenten mest vill ha ett papper att rädda ansiktet med – och att det trots allt kommer att gå att ta för sig efter ett tag.
I så fall är Trump inte naiv – utan bottenlöst cynisk.
Alldeles oavsett väntar för Europa en ödestimma – inklusive för oss i Sverige.
Det är uppenbart att Ukraina, europeisk säkerhet och små nationers självbestämmande saknar värde för mannen som just nu har Washington i sitt grepp.
Blir det ingen deal och amerikanerna fortsätter att skicka vapen ska vi räkna med att vi får betala för dem. Blir det en uppgörelse så får vi stå för notan när Ukraina ska byggas upp. Och amerikansk militär kommer inte att svara för säkerhetsgarantierna, underströk Hegseth. Det får europeiska trupper göra.
Vänder USA oss alla ryggen – ja, då måste vi själva bära hela bördan för får säkerhet. Och på mycket kort tid växla upp enormt.
De beslut som fattats om tillskott till det svenska försvaret är redan passé.
Just nu pågår dessutom en debatt om gemensamma EU-lån för militära satsningar. Tyskland är på väg att svänga till ett ja – Sverige står allt ensammare kvar vid sitt nej. Det kan vi inte fortsätta att göra.
Dessutom måste vi ta ställning till följande fråga: Om kanonerna tystnar och säkerhetsgarantier till Ukraina ska ges tyngd bortom bläcket på ett papper, är vi beredda att delta bredvid andra europeiska länder – att skicka svenska soldater?
Svaret bör vara ”ja”.
Läs mer:
DN:s ledarredaktion: Trumps beslut är en katastrof – bistånd är så mycket mer än snällhet
DN:s ledarredaktion: Det är lätt att tro att läkare är lata – men det är inte deras fel att köerna växer