Det var en varning som bröt genom bruset. Statsskulden och underskotten var för stora, slog den amerikanska kongressens finanspolitiska övervakare fast. Landets president riskerade att utsättas för samma sak som britternas förre premiärminister Liz Truss: att piskas av marknader att anpassa sin politik. Annars väntade en akut ekonomisk kris.
Varningen kom för drygt ett år sedan.
Donald Trumps vallöften om skattesänkningar bedöms nu dessutom öka skulden kraftigt. Den budgetplan som representanthuset röstade igenom i veckan höjer den med åtminstone tre biljoner, alltså tre tusen miljarder, dollar.
Var det inte detta Elon Musks effektiviseringsprojekt skulle lösa? I höstas lovade han besparingar på två biljoner. I januari halverade han prognosen. Och när han framträdde inför Trump i veckan var siffran sänkt med ytterligare 85 procent.
Attackerna på skattemyndigheten kan kosta uppemot 10 procent av statens intäkter.
Tullarna då? De drar inte in i närheten av vad som krävs för att täcka upp för skattelöftena.
Och när kineserna på fredagen åter svarade med höjda tariffer noterade de att det var sista höjningen från deras sida, eftersom högre nivåer inte är meningsfulla då de nuvarande redan stänger ner handeln mellan länderna. Då drar tullarna inte in några pengar alls.
I veckan fick Trump en försmak av vad det innebär när finansmarknaderna tappar förtroendet
Trumps tullar slår dessutom stenhårt mot amerikanska företag och konsumenter. En recession medför också lägre skatteintäkter.
Liz Truss var inbegripen i ett vårdslöst ekonomisk experiment av ett slag vi förknippar med instabila latinamerikanska länder. Där växlar de som kan sina pesos mot dollar. Banker laddar upp med amerikanska statspapper.
Men nu är det USA:s president som går loss i laboratoriet.
I veckan fick Trump en försmak av vad det innebär när finansmarknaderna tappar förtroendet. Räntorna steg, dollarn sjönk. Presidenten pausade förskräckt vissa av sina tullar.
Men de tariffer som slår hårdast mot USA:s ekonomi ligger fast. Budgetsiffrorna är rödare än någonsin. Tilliten till politikens förmåga att fatta rationella beslut kraftigt skadat.
Amerikanska investerare köper guld, euro och schweiziska franc.
Och till skillnad från peson är dollarn och amerikanska statspapper hjärtat i den internationella ekonomin.
Trump kommer att behöva backa betydligt längre. Alternativet är en jättesmäll.
Ingen bör underskatta lägets allvar.
Läs mer:
DN:s ledarredaktion: Trumps paus räcker inte – det här är fortfarande ett mycket farligt läge
Susanne Nyström: Åkessons snack om Trump visar att man aldrig kan lita på att politiker ljuger