Det var i mitten av mars som de amerikanska planen lyfte med 238 venezolanska män som Trumpadministrationen hävdade var ”terrorister och gängmedlemmar”. Männen fördes direkt till ett ökänt inhumant jättefängelse i El Salvador.

En domare beordrade att planen skulle stoppas och vända tillbaka till USA, men administrationen hävdade att det var omöjligt.

Bland de deporterade finns minst en, Kilmar Abrego Garcia, som en domare uttryckligen hade förbjudit utvisning av eftersom han riskerar förföljelse från kriminella gäng i El Salvador. Trumpadministrationen har erkänt att deporteringen av honom skedde av misstag. Ingenting tyder på att Garcia, som är gift och har barn med en amerikansk kvinna, skulle ha något att göra med gängkriminalitet.


En enig högsta domstol har beordrat Trump att se till att Garcia kommer tillbaka till USA och till sin familj.

Enligt en undersökning av New York Times gäller samma sak de flesta på de där planen. 206 av de 238 har inget grövre kriminellt förflutet alls och bara en handfull tycks ha kopplingar till Tren de Aragua, det venezolanska gäng som Trump säger sig vilja bekämpa med deporteringarna. I många fall tycks männen ha gripits på grundval av klädmärken, umgänge med misstänkta gängmedlemmar och migrationspolisens missuppfattningar kring vanliga tatueringar.

Det vore kanske inget större problem om fallen hade tagits till domstol så att sådana saker hade kunnat redas ut. Men eftersom männen bara plockades upp och skickades iväg, utan normal juridisk prövning, blir polisens och Trumpadministrationens missförstånd fatala. Det är därför rätten att få sin sak prövad är så central i ett fritt samhälle. Att exempelvis vicepresident JD Vance öppet ifrågasätter den säger mycket om vilket system de vill ha i stället.

En enig högsta domstol har beordrat Trump att se till att Garcia kommer tillbaka till USA och till sin familj. Hittills har administrationen ignorerat HD:s krav och hävdar att de inte har någon möjlighet att göra det. De har också vägrat berätta för en domare i lägre instans vad de ens har gjort för att försöka följa HD:s order.


Trump tänkte högt om sitt härliga samarbete med Bukele och hans fängelseindustri. Nästa steg, menade presidenten, var att gå vidare till ”närodlade” kriminella, alltså amerikanska medborgare.

I veckan var El Salvadors president Nayib Bukele på besök i Vita huset. Framför tv-kamerorna skrattade han åt alltihop och på frågor om att skicka tillbaka Garcia sade Bukele att han inte kunde smuggla in en terrorist i USA. Trump myste bredvid.

En reporter påminde den amerikanske presidenten om att han bara några dagar tidigare hade sagt att han skulle hämta hem någon om Högsta domstolen krävde det, men Trump avfärdade bryskt frågan om varför han i så fall inte gjorde det, nu när HD krävt exakt det.

I stället tänkte Trump högt om sitt härliga samarbete med Bukele och hans fängelseindustri. Nästa steg, menade presidenten, var att gå vidare till ”närodlade” kriminella, alltså amerikanska medborgare. Även djupt konservativa jurister har redan påpekat att det vore uppenbart olagligt.

Domstolar har ingen egen polisstyrka som kan se till att deras beslut följs. Rättsstaten bygger på antagandet att även presidenter ändå följer rättsliga utslag. Annars är man inget annat än en bananrepublik. USA är halvvägs dit.

Läs mer:

Lisa Magnusson: Kritikerna verkar helt ha missat poängen med minnesmärket efter terrordådet

Gina Gustavsson: Svenska medier gör ett misstag – Trumps ledarskikt är inte ett gäng korrupta klåpare

Share.
Exit mobile version