Nästan tre fjärdelar av alla världens spädbarn bor i länder där låg vaccinationstäckning ger återkommande mässlingsutbrott. Det konstateras i en ny rapport från WHO, som visar att vaccintäckningen i världen ännu inte återhämtat sig efter pandemin.

Under 2020 försvårade nedstängningar och andra åtgärder mot covid-19 för vanliga barnvaccinationer i stora delar av världen, men att vi ännu flera år senare inte kommit tillbaka till de vaccinationsnivåer som rådde innan är ett globalt svaghetstecken. ”Det här är ett problem som går att lösa,” säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, ”mässlingsvaccin är billigt och kan ges även i de svåraste situationer”.

I den rika världen, inte minst i USA, gav pandemin skjuts åt ett alltmer extremt vaccinmotstånd bland delar av befolkningen. Här i Sverige står en person med kopplingar till högerextremism åtalad för att ha stulit och spridit sekretessbelagd information om covidvaccinationer från Folkhälsomyndigheten. Sannolikt har han röjt hela det nationella vaccinationsregistret, och uppgifterna spreds via en hemsida som hävdade att myndigheterna ljuger och att covidvaccinet är livsfarligt.


Det globala vaccinationsarbetet måste få ökad kraft. Precis som med gruppimmunitet är det något alla vinner på.

Generellt fortsätter dock svenska föräldrar att vaccinera sina barn. De flesta litar på råden från barnhälsovården och som land har vi ett bra skydd mot de sjukdomar som går att hindra med allmänt vaccin.

Så är det inte överallt. Antalet barn globalt som inte ens fått en dos vaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta var 2023 14,6 miljoner, jämfört med 13,9 året innan. En majoritet av dem lever i fattiga och krigsdrabbade länder, där undernäring och bristande sjukvård gör de här sjukdomarna ännu farligare.

Vaccinering är inte heller bara en strikt hälsofråga. Det är också ett av de mest kostnadseffektiva sätt som finns att generellt öka ett lands välfärd. De stora vanliga vaccinen är billiga och skyddar inte bara mot sjukdom och död utan också från de livslånga funktionshinder som man riskerar med flera av de sjukdomar som ingår i allmänna vaccinationsprogram. Vaccinerade barn klarar dessutom skolan bättre, vilket på sikt ger vinster i välstånd.

Det globala vaccinationsarbetet måste få ökad kraft. Precis som med gruppimmunitet är det något alla vinner på.

Läs också:

DN:s ledarredaktion: Förslaget om 35-timmarsvecka är dåligt för Sverige – och för Socialdemokraterna

DN:s ledarredaktion: Rädda surströmmingen, KD – den är en svensk tradition

Share.
Exit mobile version