Snart väntas Robert F Kennedy jr, en av världens ledande vaccinmotståndare, bli USA:s nya hälsominister. Det är bara ett tecken på att vetenskapen inte längre har den självklara roll och status som vi i den fria världen vant oss vid. Faktautlåtanden, må de komma från läkare, forskare eller svenska expertmyndigheter, avfärdas allt oftare som en åsikt bland andra.

Samtidigt lever vi i en vetenskaplig guldålder. Fantastiska framsteg sker hela tiden, över hela det vetenskapliga fältet, från den kompletta kartläggningen av bananflugans hjärna till nyupptäckt gladiatorgraffitti, ritad av barn, i den fortsatt pågående utgrävningen av Pompeji. Några upptäckter sticker ut extra, vissa för den praktiska användningen och andra för den existentiella svindeln.

Det är inte länge sedan som hiv var en dödsdom och människor knappt vågade röra vid de drabbade av rädsla att själva smittas. Det senaste dryga decenniet har bromsmedicinerna gjort sjukdomen både möjlig att leva med och tryckt ner virusnivåerna hos de smittade så mycket att smittorisken i många fall helt försvunnit. Förra året visade sig en ny förebyggande medicin, lenacapavir, skydda nästan helt mot smitta för de unga afrikanska kvinnor som fick den. (WHO 26/9) Samtidigt har andra forskare lyckats bota hiv-smittade patienter helt (Nature 26/7).


Vetenskap är ytterst en metod för att försöka hitta det som är sant. För det krävs tid och möjlighet att tänka fritt och mod att ifrågasätta det man tidigare trott, när nya belägg pekar åt ett annat håll.

Om man tittar ut i rymden har astronomer de senaste åren hittat allt fler bevis på att våra hav på jorden inte är lika unika som vi tidigare trott. På ett antal månar i utkanten av vårt solsystem har forskare nämligen sett tecken på betydande havsmassor (National Geographic 7/2 och Johns Hopkins 28/9). Och där det finns vatten är sannolikheten betydligt större att det också finns liv.

Även svenska forskare är med och flyttar vetandets gränser. En studie från bland annat Lunds universitet visar att ett enkelt blodprov avslöjar tidig alzheimers lika säkert som de ryggmärgsprov som tidigare använts. Det kan göra att människor får en korrekt diagnos och därmed möjlighet till bromsmediciner långt tidigare i sjukdomsskedet.

Mellan 5 och 8 procent av världens befolkning har någon autoimmun sjukdom. Där ingår MS, ledgångsreumatism, lupus (SLE) och Crohns sjukdom. Det finns i dag inga botemedel utan bara mer eller mindre effektiva bromsmediciner. De senaste åren har läkare testat att behandla sådana patienter med Car-T-celler, något som tidigare använts mot vissa cancerformer där traditionell behandling inte fungerat. (Science 14/12) Nästan alla har blivit helt friska.

Framåtskridandet sker inte bara inom medicin och naturvetenskap. I det som kallas Hallstatt-kulturen i södra Tyskland har arkeologer gjort dna-analys på 2 500 år gamla mänskliga kvarlevor och därigenom fått helt ny förståelse för samhället från tidig järnålder. Utifrån släktskapen mellan kropparna i olika kungagravar kan man nämligen se att den tidens mäktigaste män verkar ha ärvt sin makt och status via sina mödrar. (Science 3/6)

Redan den romerske historikern Livius skrev visserligen förundrat om att arvslinjen från keltiska kungar inte gick vidare till kungens egna barn utan i stället till kungens syster och hennes barn, men nu har vi alltså dna-bevis på att det var sant.

Vetenskap är ytterst en metod för att försöka hitta det som är sant. För det krävs tid och möjlighet att tänka fritt och mod att ifrågasätta det man tidigare trott, när nya belägg pekar åt ett annat håll. Den grunden finns bara i fria samhällen där man förstår att vetenskapliga resultat är något annat än åsikter.

Läs mer:

DN:s ledarredaktion: Moderaterna lärde sig helt fel saker av decemberöverenskommelsen

DN:s ledarredaktion: Ukraina lider – men firar ännu en jul i frihet

Share.
Exit mobile version