Länsstyrelsen i Örebro har skjutit ner Bofors ansökan om att förlänga ammunitionstesterna till klockan 19 på vardagar, berättade DN tidigare i somras. Företaget har visserligen fått tillstånd att provskjuta på helger – men endast tio helgdagar per år. Bullret kan påverka hur människor vilar och återhämtar sig efter jobbet, motiverar länsstyrelsen.

Skjutfältet är i stort sett redan fullbokat hela nästa år, säger Bofors. Brist på lediga tider leder därför till att leveranser blir försenade.

Konsekvenserna blir allvarliga. Cirka 30 procent av ammunitionen som testas på skjutfältet i Karlskoga hamnar i Ukraina, enligt företaget. Testerna är viktiga för landet. Ukrainas tidigare biträdande försvarsminister bad i ett brev Bofors att avfyra mer förra sommaren. Anna Wieslander, Nordeuropadirektör på tankesmedjan Atlantic Council, säger till DN att ammunitionsbristen leder till att människor dör på slagfältet i Ukraina.


Vi tar freden för så självklar att vi anser oss ha lyxen att prioritera stränga bullerregler och stadsbyggnadsfrågor framför vår försvarsförmåga.

Landet kämpar för sin existens, men också för en europeisk ordning då varje land har rätt att göra sina egna vägval utan inblandning från Moskva. Då vore det bedrövligt om vi inte klarade av att ompröva sådant som bullerregler för att hjälpa till.

Och om det betyder att de som bor i området – och som flyttade dit när omständigheterna var annorlunda – får en noterbart försämrad närmiljö får man hitta ett sätt att kompensera dem på.

Dessutom är det inte bara Ukraina som behöver mer ammunition. Sverige och andra europeiska länder rustar upp för att möta hotet från Ryssland. Europa kommer att behöva ta ökat ansvar för sin säkerhet framöver, särskilt om Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet. Det inkluderar att större produktion av krigsmateriel, inklusive ammunition, här i Europa. Då kan vi inte sätta käppar i hjulet för oss själva.

Detta är heller inget enskilt fall av hur byråkrati står i vägen för vår förmåga att möta det försämrade omvärldsläget. DN berättade tidigare i år om hur regelverk försvårat utvecklingen av AI-drivna drönarsvärmar och om militärhelikoptrar som inte får flyga efter klockan 15 på vardagar i Linköping.

Sverige har kallats för ”fredskadat”. Exempel som de ovan talar för att det ligger något i begreppet. Om inte annat så är våra lagar och regler skrivna för en fredligare tid, och kräver en snabb uppdatering.

Ytterst är det vår frihet som står på spel. Vi kan inte försvara den med tystnad.

Läs mer:

Ledare: Hamas är vinnare, Gaza förlorare – det säger allt

Ledare: Har Transportstyrelsen inte lärt sig någonting av it-skandalen?

.

Share.
Exit mobile version