Vad?

Alpina världscupens säsongspremiär.

När?

Lördag, 26 oktober, 10.00 & 13.00: Storslalom, damer.

Söndag, 27 oktober, 10.00 & 13.00: Storslalom, herrar.

Var?

Traditionsenligt på Rettenbach-glaciären i Sölden, Österrike.

Tv?

TV6/Viaplay.

Sveriges premiärtrupp

Damer: Sara Hector, Lisa Nyberg, Estelle Alphand, Hilma Lövblom, Hanna Aronsson Elfman.

Herrar: Mattias Rönngren, William Hansson, Fabian Ax Swartz.

Kärv ekonomi försäsongens svenska snackis

Det löste sig – till sist – för Sveriges högst rankade åkare. Men hälften av de aktiva i alpina landslaget tvingas betala mellan 100 000 och 150 000 kronor för sin landslagsplats.  Landslagets ekonomi har varit, och är, hårt ansträngd. Först i slutet av september blev en ny klädsponsor klar.

”Situationen har varit pressad för åkare”, sade stjärnan Sara Hector till DN tidigare i höstas.

Landslagskollegan Estelle Alphand är en av de åkare som tvingas betala.

– Det är tufft just nu, sade OS- och VM-åkaren i september.

Miljonprojektet

Felix Monsén petades ur A-landslaget i våras. Då bestämde sig fartåkaren för att satsa vidare på egen hand. För det har han behövt runt en miljon kronor. 29-åringen är ensam svensk på fartsidan i de alpina backarna sedan Lisa Hörnblad valt att avsluta karriären.

Hector mot första VM-medaljen?

Efter OS-guldet 2022 blev säsongen 2022–23 sämre för svenska storslalomstjärnan Sara Hector. Men i fjol tog hon revansch på sig själv – med karriärens bästa placering i totala världscupen (fyra), karriärsbästa i slalomcupen (sexa) och en tredjeplats i storslalomcupen. 32-åringen var tillbaka som vinnare i storslalom för första gången sedan OS och stod för första gången på världscuppallen även i slalom.

Det är 15 år sedan hon gjorde världscupdebut. Kommer första individuella VM-medaljen 2025?

När startar världscupsäsongen i övriga discipliner?

16–17 november: Slalompremiär i Levi, Finland (damer och herrar).
6–7 december: Fartpremiär i Beaver Creek, USA (herrar).
14–15 december: Fartpremiär i Beaver Creek, USA (damer).

Och när är VM?

4–16 februari: I Saalbach, Österrike.

Siffran: 0

Så många medaljer tog Sverige i VM i Frankrike 2023. Det var första gången som alpinlandslaget lämnade ett VM medaljlöst sedan 2009. 2025 finns alla möjligheter att studsa tillbaka i statistiken. Utöver Hector har Anna Swenn-Larsson – femma i slalomcupen trots stora ryggproblem i början på fjolårssäsongen – chans på pallen. Detsamma gäller slalomkollegan Kristoffer Jakobsen, om han står på benen. Jakobsen gjorde karriärens bästa säsong i fjol, men förväntas bli pappa i februari och ser därför ut att missa lagtävlingen i VM. Det är i sådana fall ett stort avbräck för svensk del.

Bakom landslagsloken, då? Där behöver det koppel av unga åkare som de senaste åren fått chansen visa att det finns en framtid för svensk alpinskidåkning.

Skadekavalkaden

Krascherna avlöste varandra förra säsongen. Under en exceptionell skadekavalkad i januari kritiserade både åkare och ledare det tajta världscupschemat.

Mikaela Shiffrin (USA) kom visserligen tillbaka på vårkanten. Men andra toppåkare – som norske stjärnan Aleksander Aamodt Kilde, slovakiska teknikesset Petra Vlhova, Alexis Pinturault (Frankrike), Sofia Goggia (Italien) och Marco Schwarz (Österrike) – fick se säsongen ta slut i förtid. Flera stjärnor har kämpat sig tillbaka under sommar och höst. Andra har det tuffare. Vlhova missar premiären. Kilde har drabbats av bakslag, tvingats till nya operationer och missar hela den kommande säsongen.

”Inga störtlopp, inte den här säsongen”

Mikaela Shiffrin efter att både hon själv och pojkvännen Aleksander Aamodt Kilde kraschat svårt förra säsongen. Amerikanskan säger enligt AP att stjärnparet under rehabperioden till och med övervägde att sluta: ”Vi har haft den konversationen.”

Nu väljer hon bort den riskfyllda disciplinen.

Nya Shiffrin-rekord?

Hon var borta i en och en halv månad. Sedan kom suveränen Mikaela Shiffin tillbaka och vann världscupslalomen i både Åre och Saalbach. Kan 97 världscupsegrar bli 100 i vinter?

Det finns dessutom ytterligare siffror att jaga:

• Vid en ny totalseger i världscupen – Shiffrin missade fjolårets på grund av sin skadefrånvaro – tangerar amerikanskan österrikiska Annemarie Moser-Prölls damrekord på sex totaltitlar.

• Shiffrin kan i vinter även passera svenske legendaren Ingemar Stenmarks rekord på åtta slalomcuptitlar.

Fakta.Så slutade totala världscupen 2023–24

Damer
1) Lara Gut-Behrami, Schweiz
2) Federica Brignone, Italien
3) Mikaela Shiffrin, USA
Svenskorna:
4) Sara Hector, 21) Anna Swenn-Larsson, 79) Cornelia Öhlund, 83) Estelle Alphand, 86) Hanna Aronsson Elfman, 100) Lisa Nyberg, 108) Lisa Hörnblad, 111) Hilma Lövblom

Herrar
1) Marco Odermatt, Schweiz
2) Loic Meillard, Schweiz
3) Manuel Feller, Österrike
Svenskarna:
40) Kristoffer Jakobsen, 123) Fabian Ax Swartz, 140) William Hansson & Mattias Rönngren

… och storslalomcupen
Damer
1) Gut-Behrami
2) Brignone
3) Hector
Övriga svenskor:
40) Nyberg, 42) Alphand, 44) Lövblom

Herrar
1) Odermatt
2) Meillard
3) Filip Zubcic, Kroatien
Svenskarna:
54) Hansson & Rönngren

Norrmannen har blivit brasilian …

Lucas Braathen chockade alpinvärlden när han två dagar före fjolårets säsongspremiär meddelade att han lägger av på grund av en sponsorkonflikt med det norska skidförbundet. Nu har teknikstjärnan som vunnit fem världscuptävlingar bytt nation – och kommer att tävla för sin mammas hemland, Brasilien.

Det internationella skidförbundet har på sin hemsida uppdaterat hans namn till Lucas Pinheiro Braathen. Att det aldrig snöar i Brasilien spelar mindre roll. 24-åringen går för sambanationens första vinter-OS-medalj nästa år.

… och österrikaren nederländare

Marcel Hirscher innehar positionen som den som har vunnit flest totaltitlar i världscupen (8). 2019 avslutade österrikaren karriären. Nu är han tillbaka som 35-åring – tävlandes för sin mammas hemland, Nederländerna. Legendaren har fått ett så kallat wildcard till Sölden och kommer – om han inte stoppas av sjukdom – ha alla blickar på sig.

Själv tonar han ner förväntningarna.

”Att sikta på en plats bland de 15 bästa (i totala världscupen) skulle för närvarande inte vara realistiskt”, har han tidigare sagt enligt AFP.

Sensationella ryktet: Vonn mot comeback?

Lindsey Vonn, USA, har vunnit 82 världscuptävlingar och är alpincirkusens kanske största superstjärna. 2019 avslutade hon karriären. Men samtidigt som hon förra veckan fyllde 40 år ryktas om att fartikonen är på väg tillbaka till tävlingsbackarna.

”Ja, det går rykten om det. Men jag vet inte vad som är sant”, säger italienska konkurrenten Sofia Goggia till österrikiska Kronen Zeitung.

”Men det faktum att hon åker skidor igen visar att hon är hel (efter flera skador).”

Vonn har setts träna i Sölden och har själv underblåst spekulationerna med ett inlägg på sociala medier:

”Med det här nya knäet känner jag att ett helt nytt kapitel väntar i mitt liv.”

Klimathotet

Skjut på säsongen. Det var 500 vinteridrottares uppmaning till det internationella skid- och snowboardförbundet Fis i fjol. Fis svarade med att de tycker att de redan agerar gentemot klimathotet, men senarelade alpinpremiären en vecka.

Kalendern är densamma i år. Men smältande glaciärer, kala berg och tävlingar som regnar bort hotar hela skidsporten. Alpernas glaciärer har tappat 60 procent av sin volym jämfört med 1850, skrev TT tidigare i höst. Nu inleder därför Fis och FN:s meteorologiska organ WMO ett femårigt samarbete.

Läs mer:

Framtidens åkning – gräs och skidhallar: ”Som en hockeyrink på sniskan”

Kristoffer Jakobsen kan missa lagtävlingen i VM – beräknas bli pappa samtidigt

Sara Hector: ”Situationen har varit pressad för åkare”

Tufft läge för alpin-Sverige – åkare måste betala uppemot 150 000 kronor för landslagsplats

Share.
Exit mobile version