När DN möter Evika Silina under hennes besök i Stockholm har hon just fått besked av sin svenske kollega Ulf Kristersson att den svenska regeringen har beslutat att stationera soldater på en bas i Lettland som en del av en multinationell Natostyrka. Detta för att förstärka försvarsalliansens östra gräns mot Ryssland.

Vad betyder det för Lettlands säkerhet?

– Jag uppskattar det svenska beslutet. Det handlar om vår gemensamma säkerhet, eftersom Sverige nu också är med i Nato. Det svenska medlemskapet är vi mycket hedrade och glada över. Vi stärker tillsammans de gemensamma gränserna mot Ryssland och kan försvara dem bättre. Vi står inför samma hot, och kan genast dela med oss med Sverige av våra erfarenheter och kunskap om interoperabilitet inom Nato.

Bild 1 av 2


Evika Silina på Lettlands ambassad i Stockholm.

Bild 2 av 2

Vad anser du att Putins mål är i vår region, och särskilt i Lettland?

– En bra jämförelse är att ha en alkoholist som granne. Man vet aldrig vad man får. Du kan ha en trevlig lägenhet och säkerhetsdörrar och göra allt för att skydda dig, men du vet aldrig vad din missbrukande granne kommer att göra. Putin har aldrig gett upp sin imperialistiska idé, att återuppbygga ett så starkt Ryssland som under den sovjetiska tiden. Och jag vet att Putin fortfarande betraktar Lettland som en sovjetrepublik.

Evika Silina konstaterar att Lettland nu har varit medlem i Nato i 20 år, vilket har gett landet säkerhet.

– Jämför med vad som händer med länder som Ukraina, som inte är medlemmar i Nato. Därför är vi förkämpar för att Ukraina, och även Moldavien, ska bli medlemmar.

På DN:s fråga om hur akut det ryska hotet är tar hon upp det hon kallar för Moskvas ”instrumentalisering av migrationen”. Alltså det hybridkrig som Vladimir Putin och Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko släppte loss mot Polen, Litauen och Lettland genom att organisera en stor anstormning av flyktingar från Mellanöstern.

– Nu har inte bara de baltiska staterna och Polen utan även Finland utsatts för det. Vi måste förstå att Ryssland är mycket skickligt. De har riktat in sig på att utnyttja vårt demokratiska system och våra värderingar om mänskliga rättigheter mot oss själva. Och ibland är vi för långsamma för att bli varse hybridhotet och den ryska säkerhetstjänstens operationer.

Enligt Evika Silina gäller det att reagera på ”ett adekvat sätt”, mot såväl hybridattacker som desinformation som Ryssland sprider.

– Inför EU-valet måste vi vara medvetna om desinformationen och propagandan. Vi har stängt ryska propagandamedier i Lettland, och det har dramatiskt ändrat hur ryskspråkiga i Lettland tänker. Plötsligt har de insett att det finns en annan sanning.

Moskva försöker också använda ryssar som lever i Lettland för sina syften. En tidigare metod var att sponsra proryska politiska partier.

– Men vi har varit smarta nog att skärpa säkerheten genom att stänga ned företag och ryska penningflöden, vilket har minskat närvaron av ”smutsiga” ryska pengar. Nu fokuserar vi mer på ryska spioner, propaganda och andra hot. Dessutom har integrationen av ryskspråkiga gått bra, särskilt bland de yngre som har lärt sig det lettiska språket. De är EU-medborgare, de älskar friheten och vill inte resa till Ryssland.

Lettland har sänt mycket bistånd till Ukraina. Hur påverkar det er egen försvarsförmåga?

– Det är alltid en avvägning. Sedan 2014 har våra försvarsutgifter ökat från 1 procent av bnp till 3,5 procent. Dessutom går 0,25 procent av bnp till militärt bistånd till Ukraina. Det är ingen lätt sak. Men du måste förstå att vi är granne med Ryssland, så hotet är inte teoretiskt utan verkligt. Vi ser från kriget i Ukraina hur aggressivt Ryssland är. Det går inte att sitta ned och föra ett gemytligt samtal om relationerna. Du kan bara diskutera med dem om du har militär förmåga och ingår i en stark allians som Nato.

Vad skulle det betyda om Ukraina förlorar kriget mot Ryssland?

– Det får bara inte hända att Ryssland vinner. Ukraina har redan förlorat så många barn och kvinnor. Det skulle innebära att vi inte har förmåga att upprätthålla våra demokratiska värderingar om mänskliga rättigheter och internationell rätt. Då får Ryssland bekräftat att det är de autokratiska regimerna som styr världen. Vill vi verkligen det? Förstår vi vilka risker det för med sig? Och inte bara för Ukraina, utan för oss i Baltikum, Finland och Sverige.

– Jag tror att Europa har vaknat, och förstår att Ryssland har förmåga att hota inte bara Ukraina utan också övriga Europa. Förlorar Ukraina stannar inte Ryssland utan fortsätter bara framåt, som de alltid har gjort i historien.

Fakta.Evika Silina

Evika Silina, född i Riga 1975, är Lettlands premiärminister sedan september 2023.

Hon är utbildad jurist och tillhör det mittenkonservativa partiet Enhet.

Under sitt tvådagarsbesök i Sverige, hennes första som lettisk regeringschef, har hon diskuterat bilateralt samarbete med Sverige, Nato, säkerhetsfrågor, kriget i Ukraina och Sveriges plan på att skicka en reducerad bataljon med soldater och officerare till Riga i Lettland, där de blir en del av en multinationell Natostyrka.

Silina har under besöket också träffat företrädare för svenskt näringsliv, inklusive försvarsindustrin.

Share.
Exit mobile version