Bygg- och fastighetsbolaget Serneke försattes i konkurs tidigare i veckan. Beslutet berör runt 550 anställda och innebär att alla pågående byggprojekt pausats.

Ett sorligt och chockartat besked, kommenterade Sernekes kommunikationschef Johan Live under torsdagen.

– Det påverkar väldigt många, inte bara hos oss, utan många underleverantörer och beställare också, säger han.

Nu kommer all personal att sägas upp.

– Det har inte skett ännu formellt, det är en facklig process. Vi går fortfarande till jobbet men kommer att sägas upp och omfattas av en statlig lönegaranti.

För stunden pågår ett arbete med att säkra upp byggena så att de är stöldsäkra, står sig mot dåligt väder och är säkra för omgivningen.

– Det handlar om att säkra värden, kommenterar Johan Live som uppskattar att det totalt rör sig om runt 150 projekt.

Bolaget köptes nyligen upp av det av tyska holdingbolaget Mutares, som nu alltså kastat in handduken.

Under 2023 sjönk omsättningen i Serneke från närmare 9 miljarder kronor till 7,7 miljarder med en förlust på över 730 miljoner kronor.

I det senaste bokslutet konstaterar företrädare att företaget tyngts av inbromsat bostadsbyggande, höga materialpriser och en orolig omvärld med stigande räntor och inflation.

Johan Live vill inte kommentera hur skuldsättningen ser ut och det är ännu oklart hur stora värden som finns i verksamheten.

Sedan slutet av 2020 har över 1 300 betalningsförelägganden inkommit till Kronofogden varav 119 är pågående, enligt myndigheten. EFN uppger att det rör det sig om krav på över 90 miljoner kronor.

Bland de företag som inte fått betalt finns MSG ventilation i Enköping, där ordförande Tomas Carlsson valt att överklaga konkursen till hovrätten.

Han anser inte att de nya ägarna gjort tillräckligt för att undvika konkurs och tycker att de ska gå in med mer kapital. Alternativt byta till en förvaltare som utses av hovrätten.

– De är skyldiga oss en halv miljon så vi är säkert lindrigt utsatta i jämförelse med andra, det här är mer en markering. Även om jag skulle få gehör för det här så räknar jag inte med några pengar, säger Tomas Carlsson.

Det är oklart vad som kommer att hända med projekten nu. Konkursförvaltaren Jörgen Wistrand har påbörjat arbetet med att kartlägga hur det ser ut med skulder och tillgångar. Det är en process som beräknas ta någon vecka.

DN har sökt Jörgen Wistrand.

Share.
Exit mobile version