Sernekes konkurs för knappt två veckor sedan har skakat om byggbranschen. Förutom att 550 anställda blir av med jobbet, och att en lång rad byggen runt om i landet har pausats, drabbas många underleverantörer som inte har fått betalt för utförda arbeten.

Så sent som den 30 november i fjol fick Serneke nya ägare i form av tyska Mutares, som specialiserat sig på att ta över problemtyngda bolag. Men bara en dryg månad efter ägarbytet försattes alltså Serneke i konkurs, med hänvisning till att den finansiella situationen visat sig vara värre än vad som var känt när bolaget förvärvades.

DN har tidigare rapporterat om MSG ventilation i Enköping, där ordförande Tomas Carlsson valt att överklaga konkursen till hovrätten. Han anser inte att de nya ägarna gjort tillräckligt för att försöka rädda bolaget.

Ytterligare två fordringsägare har sedan dess inkommit med överklaganden.

En av dem är Håkan Benk som driver Lås Larmteknik Värmdö. De har fordringar på 1,5 miljoner kronor på konkursboet. För honom har Sernekes ekonomiska problem varit uppenbara länge, då de haft svårt att få betalt för sina jobb.

– Vi har haft fordringar på Serneke Sverige i flera månader som legat obetalda hos Kronofogden. Till slut sade vi att vi inte slutför våra projekt innan vi får betalt, berättar han.

Håkan Benk köper inte förklaringen att Sernekes svåra situation blivit uppenbar först under slutet av hösten. Han undrar hur det i så fall kunde komma sig att Mutares endast behövde betala 25 miljoner kronor kontant till den tidigare ägaren Doxa för ett bolag som omsatte nästan åtta miljarder 2023. Resten av köpeskillingen på totalt 1,1 miljarder kronor bestod av en revers, det vill säga ett skuldebrev.

– Jag tycker det ser ut som att man tömt bolaget och sålt det till en målvakt som ser till att det går i konkurs. Därför vill vi att hovrätten antingen gör en grundlig kontroll av hur det här har gått till, alternativt utser en annan oberoende konkursförvaltare som inte är föreslagen av bolaget, säger Håkan Benk.

Doxas styrelseordförande och storägare Greg Dingizian menar att den beskrivningen är helt felaktig.

– Från stunden vi blev ägare till Sernekegruppen har vi varit tydliga med att vi velat sälja entreprenadverksamheten. Men vi stöttade verksamheten och gjorde tre emissioner på sammanlagt cirka 1,2 miljarder mellan hösten 2023 och sommaren 2024. Det räcker med att se redovisningen för att förstå vart pengarna tagit vägen, säger han.

Serneke Sverige AB gjorde en förlust på drygt 730 miljoner kronor 2023.

Greg Dingizian lägger hela skulden på Mutares.

– Att tyskarna gör så här gör oss väldigt upprörda och frustrerade. Det är djupt beklagligt och det drabbar även oss, säger han.

Doxa, som är ett börsnoterat bolag, bedömer att deras resultat kommer att påverkas negativt med cirka 150 miljoner kronor som en följd av konkursen.

Hovrätten för Västra Sverige har ännu inte tagit ställning till de överklaganden som kommit in. Hur stora skulder som Sernekes konkursbo har kommer att framgå i ett senare skede, men i början av januari fanns 110 betalningsförelägganden på sammanlagt 90 miljoner riktade mot bolaget hos Kronofogden, enligt EFN. Därtill hade bolaget en kvarstående skatteskuld från pandemin på 379 miljoner kronor, rapporterar DI.

Håkan Benk tycker det är beklagligt att småföretag och skattebetalare nu drabbas hårt.

– Jag inser att vi inte kommer få våra pengar, men jag vill inte att företag av den digniteten bara ska kunna knäppa med fingrarna och lägga sig på rygg.

DN har sökt Mutares utan att få svar.

Fakta.Turerna i Serneke

I april 2023 lade Doxa ett bud på Serneke som värderade hela bolaget till drygt en miljard kronor. Budet var 83 procent högre än Sernekes aktiekurs.

Efter att köpet gått igenom, i augusti 2023, aviserade Doxa avsikten att dela upp Serneke i två delar, där byggverksamheten skulle separeras från projektutvecklingen.

Sommaren 2024 meddelades att Mutares köper byggverksamheten i Serneke Sverige för 1,1 miljarder kronor. Köpet slutfördes den 30 november.

Den 7 januari 2025 ansökte Serneke Sverige om konkurs.

Share.
Exit mobile version