En våg av bedrägerier särskilt riktade mot äldre har svept in över Sverige under de senaste åren. I början av 2025 har det varit ett uppsving för telefonbedrägerier – och under förra sommaren rapporterade DN om ett stort antal fall där brottslingar kommer hem till äldre för att lura dem på pengar och värdesaker.

Nu har Stockholmspolisen lyckats knäcka en organisation som misstänks ha slagit till mot ett stort antal äldre personer i olika delar av huvudstaden under förra sommaren.

– Insatsen inleddes i början på juni. Vi kunde se att det hade kommit in en hel del bedrägeriärenden generellt i hela Sverige. Men det var extra tungt med den typen av anmälningar i Stockholm, säger Manuel Ferrer, utredningsledare vid Stockholmspolisen.

Samma tillvägagångssätt återkom i fall efter fall. Bedragare riktade in sig på äldre personer, ofta i 90-årsåldern, som fick ett telefonsamtal om beställningar som var felaktiga.

– Det var ett ganska likartat modus. De ringer till exempel från en av elektronikkedjorna och berättar om en felbeställning. Sedan blir man kopplad till säkerhetsavdelningen som säger att man måste skicka personal, säger Manuel Ferrer.

Ofta ska de äldre sedan ange ett lösenord av något slag i mötet med personerna som kom till adressen.

– Då sa de till exempel ”du ska uppge koden Anders Jönsson”, säger Manuel Ferrer.

Namnet ”Anders Jönsson” har varit återkommande, men även andra namn och sifferkoder har förekommit i de ärenden som nu har varit aktuella.

När de äldre väl har tagit emot bedragarna har dessa tagit tillfället i akt att ”rota runt” hemma hos de äldre i jakt på värdeföremål eller kontanter – eller tagit bankkort för att därefter ta ut pengar i en bankomat.

Brotten har skett först i ett visst geografiskt område och sedan plötsligt skiftat till ett annat – troligtvis för att brottslingarna har försökt undkomma polisen. De nu aktuella bedrägerierna har ägt rum i Nacka, för att därefter fortsätta i bland annat Årsta och Kista.

– Här har vi med stor sannolikhet en och samma organisation som har agerat över hela Stockholms län, säger Manuel Ferrer.

Hur mycket pengar har de kommit över?

– Det har varit ett spann på mellan 5 000 och 80 000 kronor ungefär per bedrägeri. Men i de här fallen kan de också komma över guldföremål, kedjor och ringar, där målsägaren kanske inte alltid känner till vad man lämnat ifrån sig, säger han.

När polisens utredare väl hade sammanställt de olika ärendena började spårandet av telefonsamtalen från bedragarna – och utredarnas misstankar riktades mot adresser i Sundbyberg.

Den 7 oktober kunde polisen till sist slå till och tre personer kunde gripas och senare häktas. Det rör sig om män i 30-35-årsåldern, samtliga med en kriminell bakgrund. En av dem har för några år sedan dömts för liknande brottslighet efter en serie bedrägerier i Saltsjöbaden.

Därefter kunde ytterligare personer knytas till brotten – och nu har åklagaren Marie Rodhe väckt åtal mot totalt elva pojkar och män i åldrarna 17 till 36 år. De åtalade brotten är 25 fall av grovt bedrägeri, tio försök till grovt bedrägeri, och sex inbrottsstölder.

Har de åtalade visat någon ånger under förhören?

– Det här är ju ganska tajta organisationer med en systematik och kunskap som påminner om hur det fungerar i företag. Jag tror att ånger ligger ganska långt ifrån vad de här personerna känner, säger Manuel Ferrer.

Vågen av bedrägerier i Sverige kan delvis förklaras av att flera kriminella ligor använder sig av ett särskilt tillvägagångssätt enligt en mall som säljs i den kriminella världen – vilket också är anledningen till att namnet ”Anders Jönsson” har dykt upp så ofta.

– Det finns väldigt tydliga manus. Det är så mycket i en sån brottskedja som måste fungera: Det måste finnas tillgängliga bankomater, en färdväg, ett manus som är enkelt. Och man ska ha koll på vilken tid de här människorna är sårbara för att nå dem. Det är många led som ska funka, säger Manuel Ferrer.

Han betonar att brotten får mycket stor påverkan på många av dem som blir utsatta, även om det ekonomiska värdet ibland inte är så stort. Bedrägerierna slår också särskilt hårt mot offren på grund av deras höga ålder.

– Många anhöriga säger ofta samma sak. De som blir utsatta kan inte sova längre, många blir förvirrade efteråt och mår otroligt dåligt. Dessutom att de har blivit av med saker som har enormt affektionsvärde, kanske sparat kapital genom livet för att ha något kvar. Och så blir man av med allt.

Manuel Ferrer berättar att några av målsägarna i det nu aktuella fallet inte längre lever – och för de andra kan brottet de blir utsatta för sätta en stark prägel.

– Det här är ofta det sista de upplever i livet, säger polisen Manuel Ferrer om de äldre.

Share.
Exit mobile version