För många inträder den välbehövliga semestern den här veckan. För att hjulen ska fortsätta att snurra kommer sommarjobbarna som räddande änglar. Tiotusentals jobb har annonserats ut inför sommaren 2025. De flesta finns inom vård och omsorg. 31 000 sommarvikarier söktes i våras, i Arbetsförmedlingens platsbank.
Många regioner och kommuner har klarat semesterplaneringen – hjälpligt i alla fall. Bonusar till vikarier som återvänder eller rejäla lönepåslag för ordinarie personal som skjuter på semestern är beprövade metoder. Svårast är att hitta specialistläkare och sjuksköterskor.
Men sommarjobben finns inom så många fler sektorer: handel, hotell och restaurang, renhållning, industri och naturbruk, för att nämna några. På de allra flesta arbetsplatser finns en plan för hur nybörjarna ska tas emot och läras upp. Det kan vara idé med en välkomnande kultur, inte minst för att sommarjobbarna ska vilja komma tillbaka så att man slipper göra om samma upplärningsprocedur varje sommar.
Inte behöver vi stå i kassakön och himla med ögonen för att det går lite långsammare än vanligt.
Men allra mest för den unga människans skull. För vad vet man när man i 16-17-årsåldern för första gången kliver in på en arbetsplats? Inte nog med att de konkreta arbetsuppgifterna ska läras in – vilken plats i lunchrummet är ledig, hur ska snacket vid kaffepausen tolkas och vad gör jag om någon är oförskämd?
De allra flesta minns sitt första jobb. Själv såg jag med förskräckelse en busslast fotbollsspelare köra upp framför gatuköksluckan – ingen nöjde sig med en kokt med bröd. Men jag överlevde, chefen fyllde på i kantinerna medan jag langade ut superstars, lövbitar och kycklinghalvor.
LO har en sajt där de listat de vanligaste frågorna från sommarjobbare. De unga vill mest ha svar på vad ett kollektivavtal är, om de får sjuklön, semestersättning och om de är försäkrade.
Allt det där andra får vi äldre bidra med. Inte behöver vi stå i kassakön och himla med ögonen för att det går lite långsammare än vanligt. Varför inte berömma grabben som far fram med grästrimmern? Det är väl inte hela världen om han inte kan skilja på kirskål och perenner?
Och visst är det smickrande för oss som gör tidning att topplocket går på prenumeranter som inte får sin oumbärliga läsning i tid på morgonen. Men den unga flickan som gör sitt första skift som tidningsbud har många adresser och portkoder att memorera. Hon har garanterat stigit upp först av oss alla.
Ha tålamod. Första jobbet ska inte behöva bli ett mardrömsminne.
Läs mer:
Max Hjelm: Ulf Kristersson spelar skrämselspel – i stället för att lösa samhällsproblemen
Ledare: Konsekvenserna är omöjliga att överblicka