Batterifabriken Northvolt i Skellefteå är i blåsväder igen. Ekot avslöjar att fabriken tillåter gasutsläpp tio gånger högre än vad Arbetsmiljöverket tolererar. Så när det i våras uppstod en stor läcka av ammoniak såg inte företaget någon anledning att stoppa produktionen. Ett meddelande gick ut där personalen ombads att fortsätta jobba.

De anställda uttrycker nu oro för att arbetet inte stoppades och undrar om det ens kan vara lagligt. Företagsledningen beklagar att Northvolt har medarbetare som ”känner” så. Och misstänker att det är ”mediedrevet på sistone” som skrämt upp de anställda.

Om ett företag inte stoppar produktionen när 500 ppm (parts per million) ammoniak läcker ut i lokalerna, när gränsvärdet är satt till 50 ppm av Arbetsmiljöverket, borde ledningen hålla sig för god för att förminska de anställdas rädsla.

Gränsvärdet finns där av en anledning. Om halterna blir riktigt höga kan man få lungskador, förklarar en toxikolog på Karolinska institutet för Sveriges Radio.


De uppenbara arbetsmiljöbristerna ger inte Northvolt någon direkt goodwill.

Eftersom Northvolt har ett antal polisutredningar hängande över sig efter flera oförklarliga dödsfall bland de anställda och en lång lista på dokumenterade arbetsplatsolyckor är personalens oro högst befogad.

De uppenbara arbetsmiljöbristerna ger inte Northvolt någon direkt goodwill.

Pressande för företaget, det kan man förstå.

Allmänheten, bygden och politiken har på olika sätt varit välvilligt inställda till satsningen på batterifabriken i Skellefteå. Om man vill behålla den ”känslan” är det bättre att åtgärda problemen, än att rikta udden mot dem som dragit fram missförhållandena i ljuset.

Läs mer:

Lilian Sjölund: Skingra mystiken kring dödsfallen – och skjut inte budbäraren

Lilian Sjölund: Gunnar Strömmers sävliga lugn är ibland irriterande – nu precis vad som behövs

Share.
Exit mobile version