Sporten rugby fanns med på det olympiska sommarprogrammet 1900–1924, då det tävlades enbart om en medalj för herrar i 15-mannalag. Sedan försvann rugbyn från OS.

Men 2009 röstade Internationella olympiska kommittén för att ta släppa in sporten i värmen igen, med start från de olympiska spelen i Rio de Janeiro 2016. Upplägget ändrades också till sjumannarugby för både damer och herrar.

Rugbyexperten Hunter Mabon har en 40 år lång karriär bakom sig. Han är på plats i Paris för att se matcherna.

Mabon förklarar att sjumannarugby spelades när den ”riktiga” säsongen tog slut. Sporten har även blivit populär de senaste 30 åren, och det beror på att flera länder har lyckats bättre på just den varianten.

– Detta har spridit den globala attraktionen. Även snabbheten och de många försöken (målen), säger han.

– Internationella rugbyförbundet har drivit på för inkluderingen av rugby på OS igen i många år. Nu blir det av för tredje gången i modern tid. Det skulle vara omöjligt att spela den vanliga varianten på OS, då det skulle ta för lång tid eftersom man behöver mycket vila mellan matcherna.

I spelet med sjumanna sticker ett land ut: Fiji. Stillhavsön har tagit två raka OS-guld och är ett överlägset land i sporten. Men hur kommer det sig?

Det går att konstatera att rugby är nationalsporten i Fiji. Landet med knappt en miljon invånare har 180 000 män mellan 14 och 40 år på ön – 155 000 av dem spelar rugby i någon form. Deras herrlandslag i ”riktig” rugby är rankat på tionde plats i världen.

– Alla de bästa atleterna spelar. De är stora, snabba och kreativa. De har attityden ”går det så går det”, och leker nästan på planen. De vågar göra sånt som andra inte gör, säger Hunter Mabon.

Det är stor skillnad på 15-mannarugby och sjumanna. Den senare spelas med endast sju spelare per lag, matcherna är kortare, två halvlekar på sju minuter. Det gör att spelet går mycket fortare och det händer saker hela tiden, något som exalterar publiken.

När OS smygstartade i onsdags, bland annat med sjumannarugby, slogs det publikrekord direkt på Stade de France. 69 000 åskådare såg på när de rafflande matcherna avgjordes.

På lördag avgörs semifinalerna – och finalen – på herrsidan. Australien möter guldfavoriten Fiji och Sydafrika tar sig an hemmanationen Frankrike.

– Australien spelar nästan motsatt till Fiji. De har tålamod och arbetar lugnt och kontrollerat, och slår till när det blir läge. Det kommer bli en otroligt tuff match, säger Hunter Mabon.

Damturneringen inleds på söndag. Där är Australien och Nya Zeeland är guldfavoriter. Båda nationerna har dominerat i många år.

– Frankrikes damer kanske kan ställa till med besvär på hemmaplan. Men det har varit ett antal överraskningar på herrsidan, så vi kan hoppas att det blir några skrällar i damturneringen också. Spaniens damer har också visat framfötterna på sistone, säger Hunter Mabon.

Fakta.Rugby

Det har under åren funnits en mängd varianter av sporten. De vanligaste i dag är spel med 15 man i laget och med sju man. Det finns också tio-mannarugby och beachrugby.

I dag spelas rugby över hela världen med 117 länder som är medlemmar i det internationella förbundet.

2009 röstades rugby in på det olympiska programmet med start i Rio de Janeiro 2016, för både damer och herrar.

Källa: Sveriges olympiska kommitté.

Läs mer:

Tårar av guld efter rugbyfinalen: ”Fiji har lidit svårt”

Share.
Exit mobile version