Linköpings FC – svensk mästare 2009, 2016 och 2017 – har under 20 år i landets högsta fotbollsliga aldrig slutat sämre än sexa.

Men den här säsongen har än så länge varit ett enda stort mörker för östgötskorna.

I helgen blev det en svidande 1–6-förlust hemma mot Rosengård och den följdes upp med ännu ett nederlag borta mot Vittsjö. Trots ledning 1–0 förlorade LFC med 1–3 och laget står.

Vilma Koivisto gav via ribban Linköping ledningen i 26:e minuten, men Vittsjö kom tillbaka bara fyra minuter senare efter en rejäl målvaktstavla. Cajsa Andersson fumlade in Julia Tunturis skott.

– Det är såklart alldeles för enkelt, jag ska ha den. Jag ställs lite av att det står folk framför mig och bollen går över utan att toucha. Och sedan får jag inte tag på den, säger hon självkritiskt till Viaplay.

LFC-målvakten var inte heller helt lyckosam när andra halvlek började med en kalldusch direkt i första minuten. Andersson släppte en retur som Kayla Adamek enkelt kunde stöta in till 2–1 för Vittsjö.

– Det var härligt och satte tonen för resten av matchen, säger Adamek till Viaplay.

Målvakten Andersson var desto dystrare när målet kom på tal:

– Det är klart att det är tufft. Vi har haft en tuff start på säsongen också och då är det klart att det inte är det man behöver, när man kommer ut till andra halvlek och tänker att vi ska köra på.

Kajsa Lind ökade i 53:e minuten på till 3–1 för skånskorna, som tog tredje segern och står på nio poäng.

Samtidigt lyckades jumbon AIK spräcka sin poängnolla i bottenmötet med Trelleborg på Vångavallen. Gästande ”Gnaget” vann med 5–1 efter ett hattrick av Adelisa Grabus efter paus. AIK tar sig tack vare segern förbi tre lag: Linköping, Trelleborg och även Örebro som förlorade (2–4) hemma mot Kristianstad.

Torsdagens fjärde damallsvenska match, BP-Piteå, slutade 0–0.

På fredagskvällen avslutar Rosengård och Djurgården den femte omgången när de möts i Malmö.