Det är viktigt för den som klickar ”godkänn” utan att läsa användarvillkor och kontrakt att inte dö av allergier. Processen för de efterlevande kan försvåras.

I höstas beställde en 42-årig kvinna mat på en irländsk restaurang på Disney World i Florida. Hon ska ha berättat att hon var allergisk mot nötter och mjölkprodukter och fått ett löfte att hennes rätt inte innehöll något farligt. Det gjorde den. Fyrtiofem minuter senare fick hon svårt att andas, föll ihop och dog. Dödsorsaken var en allergisk reaktion, antecknade läkaren.

Några månader senare stämde hennes make Disney. Svaret: Det här kan inte bli någon stor rättegång med jury och allt. För maken hade redan gått med på att inte ta Disney till domstol. Han gjorde det när han skaffade videotjänsten Disney+ 2019 och klickade ”godkänn” när användarvillkoren dök upp på hans Playstation. Där stod att han accepterade att ”alla tvister” (ALLA!) med Disney skulle avgöras genom en uppgörelse med medling och skiljedomsförfarande.

Det är möjligt att han inte läste villkoren. Men även om han hade gjort det så hade han kanske inte räknat med att det gällde skadestånd för en död hustru fyra år senare.

Vi får se om Disneyadvokaternas argument står sig. Det är möjligt att de mest försöker krångla till det för att göra processer mot företaget så dyra och besvärliga som möjligt. Men man får lite kalla kårar över alla villkor man har accepterat genom åren. För att spela mobilspelet ”Candy crush” gäller ett avtal på runt 30 A4-sidor, inklusive en bilaga om EU-regler och en klausul för särskilda bestämmelser för den franska konsumentlagen. Det skulle säkerligen ta några veckor om året att läsa alla villkor man godkänner.

Visst, jag har godkänt Apples regler för Itunes, som förbjuder mig att använda musikspelaren för ”utveckling, design, tillverkning eller produktion av kärnvapen, missiler eller kemiska eller biologiska vapen”. Det känns okej nu, men om jag ser annorlunda på saken om några år?

Den brittiska tv-spelsbutikkedjan Gamestation skrev in i sina villkor att man genom att shoppa hos dem gav dem ”rätten att göra anspråk på, för nu och för alltid, din odödliga själ.” Företaget gav dock en möjlighet att välja bort villkoret om man trodde sig sakna en odödlig själ, redan hade lovat bort den eller helt enkelt inte gillade idén. Visserligen gällde det bara den 1 april, men ändå.

Sedan finns de som använder det finstilta till oväntad generositet. Som Amazon. Dess användarvillkor för ett programmerarverktyg förbjöd användning i drönare, bemannade rymdfarkoster och för krigföring. Med undantag för zombieapokalypsen: ”Denna begränsning kommer inte att gälla i händelse av förekomsten av en utbredd virusinfektion som överförs via bett eller kontakt med kroppsvätskor som får människokroppar att återupplivas och försöka konsumera levande mänskligt kött, blod, hjärna eller nervvävnad och kommer sannolikt att resultera i den organiserade civilisationens fall.”

Formuleringen låg kvar länge, men verkar ha strukits i tysthet vintern 2022. Kanske hade ett par år av pandemi fått skämtet att blekna. Eller så kände Amazon på sig att Disneys advokater snart skulle komma med något så absurt att det inte gick att konkurrera med verkligheten.

Läs fler texter av Linus Larsson, till exempel om pastorn som sa att hans kryptovaluta kom från Gud.

Share.
Exit mobile version