Du kanske minns för några år sedan, när ett märkligt erbjudande plötsligt dök upp på Facebook och Instagram: Om du vill så kan du börja betala för tjänsterna. I så fall slipper du bli kartlagd och övervakad i reklamsyfte.

Inte sugen på att betala? Helt okej, om du godkänner spårning och reklam.

Det var ett knep från Meta för att anpassa sig efter EU-kravet om att låta användare välja bort kartläggning, utan att förlora pengar. Jurister jag pratade med då trodde inte att det skulle fungera, utan såg det mer som ett sätt för Meta att vinna tid. Tid som företaget kunde använda för att fortsätta håva in pengar.

I dag fick juristerna rätt. Meta ska betala 200 miljoner euro, drygt två miljarder kronor, som straff. Apple åkte på en ännu större bot i dag.

Det är långt ifrån första gången som EU klämmer till amerikanska techjättar. Unionen har gång på gång krävt dem på stora summor, inte minst för integritetskränkande insamling av personliga data.

Men frågan är om det någonsin har skett vid en så känslig tidpunkt. President Donald Trumps tullkrig mot i princip hela världen har gjort handelsrelationen mellan EU och USA svajig, för att uttrycka det försiktigt.

Och de amerikanska bolagen har jobbat hårt för att få vara på hans sida. De har donerat pengar till hans installationsfond. De radade upp sig i bästa gå bort-kostymerna när han tillträdde.

Metas vd Mark Zuckerberg har börjat prata om att ”maskulin energi” ska prägla hans företag och bestämde att faktagranskning på hans plattformar ska ersättas med system som det Elon Musk redan använder på X.

När Meta-höjdaren Joel Kaplan kommenterade EU-beslutet kom det verkliga kvittot på strategin att sätta sig i Trumps knä: Miljardboten innebär att EU ”i praktiken inför en miljardtull på Meta”, sa han och använde ordet ”tariff” eller tullavgift.

Det är naturligtvis inte sant. EU:s böter är inte tullavgifter. Men det finns ett skäl för Meta att använda detta ord: Att Meta nu gör allt för att göra sin egen utdragna konflikt med EU till en del av handels- och tullkriget, med Donald Trump på sin sida.

När Trump, vars sätt att räkna fram andra länders tullnivåer vi kanske kan kalla för kreativ, får höra att EU nu inför tullar mot Meta så kommer han gå i taket, verkar Facebookföretaget hoppas.

Om det händer, då spelar det nog ingen roll att frågan som EU-boten handlar om startade innan Trump ens var president. Eller att den bygger på EU-regleringen Digitala marknadslagen som har funnits i ett par år. Meta verkar resonera att chansen att vinna är som störst om det beskrivs som en tull, oavsett vad det verkligen är.

Läs mer:

Apple och Meta krävs på miljardböter

Share.
Exit mobile version