Vi valde ordet ”censurfabrik” när vi publicerade vår granskning av Sandvine år 2021. En drastisk formulering, men företaget kunde inte beskrivas på något annat sätt: Dess teknik har sålts till Jordanien, Belarus, Kazakstan, Ryssland, Saudiarabien och andra diktaturer. Gång på gång har den använts för att censurera internet, strypa dissidenters kommunikation och övervaka medborgare.

Sandvines teknik fungerar utmärkt för det, så kallad ”deep packet inspection” är ett avancerat sätt att blicka djupt in i internettrafik och analysera vad den består av.

Det utvecklades från början som ett verktyg för internetoperatörer för att få bredband att fungera bättre. Den kan skilja webbsidor från röstsamtal och video från chattar, trots att allt egentligen är ettor och nollor. Därmed kan bredbandsföretaget sortera trafiken och få allt att flyta smidigare. Men snart insåg regimer i diktaturer att det också fungerade utmärkt för att stoppa demonstranters favoritappar och blockera deras sajter.

Och den här tekniken utvecklades från början på den svenska västkusten. I Varberg, först i ett företag kallat Netintact som genom en rad uppköp blev en del av Sandvine. Huvudkontoret ligger i Kanada, men viss verksamhet har blivit kvar i en oansenlig byggnad i den västsvenska staden.

Sedan vi skrev om censurfabriken har en del hänt. Framför allt hände något i februari i år, när USA:s regering svartlistade Sandvine för att ha bidragit till människorättsbrott i Egypten. Sandvines digitala verktyg ”har använts för massövervakning av webben, blockerat nyhetstjänster och riktats mot politiker och människorättsaktivister. Denna teknik har missbrukats för att plantera kommersiella spionprogram på utrustning tillhörande kritiker och dissidenter”, skrev USA:s utrikesdepartement om beslutet.

Det placerade Sandvine i kylan. En svartlistning innebär i praktiken att det blir förbjudet för amerikanska företag att göra affärer med det utpekade företaget. Microsoft, Dell, Zoom, Intel och andra it-jättar har nu brutit kontakten med Sandvine, som alltmer har fått status av paria i techvärlden för dess stöd till diktaturer och deras förtryck.

I den stora världen alltså. Här i Sverige dyker Sandvine upp i rubrikerna i en helt annan roll: Som företaget med Hallands i särklass högsta löner. ”Inget kommer i närheten av den överlägsna ettan, Sandvine Sweden, i Varberg”, skrev Hallands Nyheter 2022. Även i kartläggningen 2023 toppade Sandvine lönelistan. Runt 70 000 kronor i månaden är snittlönen per månad på censurfabrikens svenska kontor.

Sandvine ställde aldrig upp på någon intervju med oss. De få gånger någon har svarat på anklagelser har problemet mest tonats ner. Men förra veckan kom svaret på svartlistningen: Sandvine lägger sig platt. ”Vi medger tidigare missbruk av Sandvines produkter och att företagets svar på tidigare rapporter om missbruk har varit otillräckliga”, skrev företaget i ett mea culpa-pressmeddelande och lovar att bryta med alla diktaturer. Företaget ska till och med byta namn. ”Sandvine” anses för nedsmutsat.

Sverige kan verkligen konsten att utmärka sig globalt. USA satte Sandvine på samma svarta lista som företag som hjälper Ryssland med kemiska vapen. Här hemma puttrade det på som toppalternativet för hallänningar som ville ha en bra lön.

Läs fler texter av Linus Larsson, till exempel om hur Facebookflödet fylldes av AI-bilder.

Share.
Exit mobile version