Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.
Man hör dem ibland. Legenderna om människor som blivit utskällda på bufféer, ibland rent av portade.
Ett sällskap som nekades glass på en asiatisk buffé i Göteborg för ett antal år sedan, eftersom en av dem inte ätit upp själva maten.
”Han sa att han inte orkade mer. Hur ska han då orka efterrätt?”, som restaurangens ägare kommenterade saken efter att ha kört hela gänget på porten – de fick inte ens dricka upp sin öl (SvD 24/11 2011).
Och i Gävle utsattes en man för ”en stalinistisk utrensning” – hans väns ord – efter att ha lassat på totalt 14 pannbiffar på tallriken (Gefle Dagblad 13/12 2018).
Också i det senaste exemplet gäller striden pannbiffar: En man i Katrineholm blev i efterhand uppringd (!) och bannad för att han tagit fyra pannbiffar på lunchbuffén, vilket kökschefen ansåg var för mycket: Hur skulle det se ut om alla gjorde så där? (Katrineholms-Kuriren 20/10).
”Jag åt upp allt. Möjligtvis att det fanns lite sås kvar som jag inte kunde skrapa upp”, försvarar sig mannen, som känner sig förnedrad.
”Jag åt upp allt. Möjligtvis att det fanns lite sås kvar som jag inte kunde skrapa upp”, försvarar sig mannen, som känner sig förnedrad.
Efter all förvirring och osämja lanserar nu juristen Nicolaus Johansson en buffélag (DN 8/12). Tyvärr faller den redan i sin första paragraf – ”Var och en har rätt att äta sig mätt vid buffé, men skyldighet att utöva skäligt omdöme” – eftersom det just är omdömet som skiljer sig åt.
Buffé är i själva verket ett krig som krögarna för mot sina gäster. Alla verkar de lite ångra att de alls har valt denna serveringsmodell. De kör därför klassiska tricks som att placera dyra saker sist på uppdukningsbordet, låta någon portionera upp det finaste köttet i tunna skivor och över lag ställa fram så lite som möjligt så att man får känslan av sinande förråd snarare än överdåd och automatiskt tar mindre.
Men buffé är också det inre krig som människan för med sig själv. Det är trevligt med buffé, verkligen ett perfekt sätt att umgås. Samtidigt finns där inom oss alla den biologiska urvarelsen vars instinkt är att plocka på sig och äta när det finns.
Detta inre djur tycker sig dessutom ha funnit social acceptans för sitt beteende genom den importerade amerikanska ”all you can eat”-trenden, där buffén snarare blir som en sorts utmaning i att trycka i sig så mycket det fysiskt är möjligt. Vilket så klart är ohållbart och dumt på alla sätt.
Till syvende och sist är det ändå så att en del alltid kommer behöva äta mer än andra, precis som ytterligare några äter mindre. Alla kommer inte orka äta upp det de tagit åt sig. Krögarna får någonstans finna sig i detta. För det finns väl inget mindre inbjudande än att duka upp ett bord och skälla ut gästerna när de tar av det?
Läs mer:
Lisa Magnusson: Vilka tänker regeringen sätta i fängelse härnäst – 12-åringarna? 11-åringarna?
Peter Wolodarski: Trots regnet av beröm kämpade Trump med att hålla ögonlocken öppna




