I framtiden kommer alla lexikon att vara interaktiva. Häromdagen fick jag testa en röststyrd prototyp i Svenska Akademiens hemliga laboratorium, och slog upp ett ord på måfå.

”Överdrift”, sade jag.

”Menar du önskad frist?” svarade en entonig kvinnoröst i högtalarna.

”Nej, överdrift”, sade jag, högre den här gången. Och tänk, då rasslade den enorma datorn till och visade mig ett hologram av gastronomen Edward Blom som stod och hytte med näven i raseri.

SVT:s ledning har nämligen beslutat att luncherna som serveras under kanalens tv-inspelningar framdeles ska vara vegetariska, liksom alla bjudmåltider med fler än tio gäster.

”Jag tycker det är fel att ett public servicebolag som finansieras av skattemedel och ska vara oberoende ägnar sig åt en minoritets politiska aktivism”, ryter Edward Blom (Expressen 25/10).


Inget hindrar Edward Blom från att demonstrativt langa fram en medhavd stek vid behov.

Det måste ha blivit något fel på hologrammet? Tänkte jag. Detta är uppenbart en åsikt från ett barn som är i den där grönsakssturiga åldern, ni vet: då de sitter och petar runt ärterna som små bollar av olust på tallriken. Det är knappast en hållning värdig en vuxen man, matlagningsexpert till på köpet.

Men den enorma datorn inte bara läste mina tankar, utan påminde också om att den aldrig begår misstag. Det är verkligen Edward Blom, 54 år, som håller på så här.

Och, tillade den raskt utifrån mina outtalade frågor: Skattefinansierade verksamheter bör givetvis bidra till att vi når det politiskt fastställda målet om att Sverige ska vara klimatneutralt till år 2050.

Att köttkonsumtion är en av de allra värsta klimatbovarna är därtill fakta, inte ett utslag av ”politisk aktivism”. Detta handlar dock bara om vad SVT ställer på bordet; inget hindrar Edward Blom från att demonstrativt langa fram en medhavd stek vid behov.

Vilket för oss över till det riktigt spännande: det högljudda, närmast vidskepliga motstånd som somliga har mot vegetarisk mat. Här åberopas något slags vag tradition som ställs mot nymodigt tramseri.

Men traditionen har ju varit att äta det som står till buds, vilket mestadels var bröd, gröt och välling. Sill och potatis. Även kött, men från hela djuret – och inte i så stora mängder som nu: bara mellan 1990 och 2012 ökade köttkonsumtionen med 41 procent (SvD 1/2 -12). Och det är finbitarna vi äter numera, det som historiskt räknats som festmat.

Alltså är det köttfanatikern Edward Blom som är den historiska anomalin. Traditionen är att äta mycket växtbaserat. Bara att det förr inte kallades vegetariskt, utan helt enkelt: mat.

Läs mer:

Erik Helmerson: Vi kan inte ha en lag för svenskar och en för invandrare

Lisa Magnusson: Solidaritet – för dig som tycker att Vänsterpartiet är högerspöken

Share.
Exit mobile version