Vad har den konservative matprofilen Edward Blom (Expressen 23/3) gemensamt med Aftonbladets grande dame Lena Mellin (25/3), och den liberala tänkaren Lena Andersson (SvD 20/5 2023)?

Jo, alla älskar de att berätta för de fattiga hur de ska hushålla smartare.

Frågan ligger verkligen i tiden: I mataffären fortsätter priserna att öka. Och 29 procent av Sveriges ensamstående föräldrar med låg inkomst har svårt att äta sig mätta, enligt ny statistik. Men Blom, Mellin och Andersson har lösningen, och så gärna pratar de om den att de ger en bokstavlig innebörd åt begreppet grötmyndig: Om folk inte har bröd, så låt dem äta havregrynsgröt! Det är både nyttigt, billigt och mättande.


Det är verkligen som om nidbilden av 1700-talsdrottningen Marie Antoinette nedstigit från sin guldtron.

Ett hopkok av trions andra råd: Ät mindre hämtmat, och laga maten från grunden i stället. Ytterligare pengar kan ”man” spara genom att även kärna sitt eget smör, lagra sin egen ost, rata filén till förmån för billigare styckdelar som ”man” maler till färs hemma i sin kvarn.

En femkilossäck ris kostar 170 kronor, och ger dryga 17 000 kalorier. Dyr paprika kan man gott vara utan. Övrig frukt och grönt finns i trädgården, fisk finns i sjön. Och varför inte föda upp kaniner att slakta och äta?

För somliga verkar det så självklart att ”man” har bil och kan åka runt och leta extrapriser, att ”man” även har en massa tid över att laga mat – och paradoxalt nog också pengar att köpa maskiner såsom slowcookers, tryckkokare och köttkvarnar. Att resurserna finns där; allt ”man” behöver göra är att tänka sig för lite.

Det är verkligen som om nidbilden av den verklighetsfrånkopplade 1700-talsdrottningen Marie Antoinette nedstigit från sin guldtron för att ge en lektion i hemkunskap. Bara att uppläxningarna missat det viktigaste: Att problemet oftast inte är att de fattiga lever för vidlyftigt, utan att de helt enkelt har för lite pengar.

Share.
Exit mobile version