Marine Le Pen döms till fyra års fängelse för förskingring av allmänna medel, och kommer inte kunna ställa upp i det franska presidentvalet år 2027. Därmed tycks en era gå i graven.

Allt började med Nationella fronten, som skapades av hennes far, högerextremisten Jean Marie Le Pen, år 1972. År 2011 tog hon över ledarskapet, och gjorde rent hus. I storstädningen rök hennes egen pappa, i en brysk uteslutning, såväl som partiets namn. Sedan 2018 heter det i stället Nationell Samling.

Och nu lägger hon detta i händerna på sin egen arvtagare, Jordan Bardella.

Han själv är – intressant nog – ett exempel på lyckad invandring och integration. Han växte upp som enda barnet till en fattig italiensk invandrarkvinna i en av Paris mest utsatta förorter. I partiet har han gjort sådan kometkarriär att det bara framstod som logiskt när han hoppade av studierna på det prestigefyllda Sorbonneuniversitetet för att ägna sig åt politiken på heltid.

Långt borta är numera Jean Marie Le Pens bagatelliserande av Förintelsen: Jordan Bardella åker på officiella besök till Israel, och medverkar i konferenser mot antisemitism.

Frågan är förstås hur uppriktiga de antirasistiska ansatserna är, och hur mycket de handlar om att han vill positionera sig mot den grupp som dagens invandrarmotståndare betraktar som det stora hotet: muslimer.


Allt fler européer ser med skepsis på det som präglat nationalistpartierna här de senaste åren, och som även Jordan Bardella är en del av.

Han är tvålfager på det där lite antiseptiska viset, Jordan Bardella, och välklädd, går hem i yngre generationer. På Tiktok framstår han som närmast apolitisk – fastnålat högst upp på hans sida är ett klipp om hur mycket han älskar godis (5,2 miljoner visningar).

Men skenet bedrar. Jordan Bardella står för en radikal politik: Genom att stoppa – och rulla tillbaka – invandringen ska de äkta franska värderingarna återupprättas.

Så där låter det på många håll numera; det går en stark högervind genom världen.

Men efter att Donald Trump blivit president i USA har han med sina vansinnesutbrott förändrat det politiska landskapet. Allt fler européer ser med skepsis på det som präglat nationalistpartierna här de senaste åren, och som även Jordan Bardella är en del av: motståndet mot EU, och vänskapligheten gentemot despoten Putin och det Ryssland som krigar mot Europa och hotar dess existens.

EU behöver Frankrike; landet är en av unionens allra viktigaste stöttepelare. Men Frankrike behöver också EU. För vad är egentligen denna nation utan den demokrati, den jämlikhet och det broder- och systerskap som en gång byggde den?

Politiker som Jordan Bardella är de sista man ska kroka arm med, om man värnar de europeiska värderingarnas överlevnad.

Läs mer:

Lisa Magnusson: SVT ville bara dela med sig av några goda råd – men som alltid spårade det ur

DN:s ledarredaktion: Röstade någon för skenande matpriser i senaste riksdagsvalet?

Share.
Exit mobile version