Nu är vinter, kallt och mörkt, influensatider. Vad gör man? Jo, man kurar ihop sig i soffan med ännu ett avsnitt av ”Love is blind: Habibi”, som alltså är den arabiskspråkiga versionen av ”Love is blind”.

Grundpremissen är densamma: män och kvinnor dejtar – läs: intervjuar varandra – åtskilda av en tunn vägg. Först om de förlovar sig får de mötas på riktigt.

Det är ett koncept som, liksom många andra västerländska äktenskapsdokusåpor numera, passar anmärkningsvärt väl in i en konservativ värld. Det är också en påminnelse om vad denna konservatism, som blivit så trendig hos oss, egentligen innebär.

Många tycks betrakta konservatism som en tidigare självklar värdighet som gått förlorad med modernitetens grälla ljus och vulgära idéer om fria individer.

Men det är endast i fantasin välskräddade gentlemän försörjer soft girls som yogar och dekorerar muffins. Det är endast där snygga tjejer gör det till sitt livsprojekt att behaga sin högst ordinäre kille och glatt lägger sig platt för hans vilja.


Det är endast i fantasin välskräddade gentlemän försörjer soft girls som yogar och dekorerar muffins. Det är endast där snygga tjejer gör det till sitt livsprojekt att behaga sin högst ordinäre kille.

Endast där höljer den konservativa livsstilen allt i ett behagligt dis.

Verkligheten är kvinnor som förväntar sig att bli försörjda. Som väljer bort den de tycker om, för en som är ett bättre parti. Den är män som sitter med skjortan uppknäppt ned till naveln, samtidigt som de – med hänvisning till sin traditionella läggning – mörknar åt att deras kvinna ens pratar med en annan man, eller att hon vill yrkesarbeta även som gift.

Många tror säkert att ”Love is blind: Habibi” handlar om muslimer. Men kvinnorna i programmet bär inte slöja. Många av dem tycks inte religiösa alls. De råkar bara sitta fast i det hyckleri som kallas tradition. Där är män överordnade, och en kvinna kan tvingas välja mellan den man hon är kär i och att få ägna sig åt sin stora passion: magdans.

Det är inte ett enklare, mer romantiskt liv. Det är på alla sätt fattigare, fulare, sämre.

Läs mer:

Lisa Magnusson: Sju av tio svenska föräldrar behöver ta mer ansvar för sina barn

Lars Calmfors: Northvolt kan bli det största industrimisslyckandet i svensk historia

Share.
Exit mobile version