Varmare vindar blåser på räntemarknaden. I maj bekräftade Riksbanken att räntetoppen är nådd och sänkte styrräntan med 0,25 punkter till 3,75 procent. Det är än så länge en marginell sänkning, men det nya ränteklimatet har redan prisats in av bland annat bostadsmarknaden.

Det har även fått genomslag bland svenskarnas bolån.

Men DN:s genomgång visar att bankerna sänker räntan olika snabbt. Störst sänkning sedan januari har Ica Banken gjort. Deras snittränta för rörliga bolån har blivit 0,38 procent lägre. Minst sänkning för motsvarande lån står Stabelo och Swedbank för. Deras bolån har minskat 0,19 procent.

Det visar data som jämförelsesajten Compricer har tagit fram åt DN. Uppgifterna sträcker sig från årsskiftet till juni.

– Det är en liten skillnad men kan bli stora pengar, säger Compricers sparekonom Christina Sahlberg.

Samtliga banker utgår från den statliga styrräntan, men olika förutsättningar och strategier påverkar hur snabbt den egna räntan förändras.

– Generellt märker vi att de följer varandra i stor utsträckning, framför allt storbankerna. Sänker eller höjer någon följer de andra efter snabbt. Nu ser vi även att nischbankerna börjar kunna erbjuda konkurrenskraftiga räntor igen. Det kommer troligtvis leda till en bättre konkurrens på marknaden när räntorna sjunker.

Den som vill tänka strategiskt bör dock avvakta med att agera på bankernas sänkningstakt, åtminstone till nästa räntebesked den 20 augusti. Detta eftersom bankerna förväntas fortsätta sänka räntan, menar Christina Sahlberg.

– Jag tror att det är en dålig tid att binda nu. Risken är att du kommer att betala för mycket framöver. Men om du måste binda, bind då på kortare tid.

Däremot tycker hon att det alltid är en bra idé att undersöka hur den egna räntan står sig mot bankens snittränta.

– Väldigt många sitter på bolån där rabatten gått ut. Det kan räcka med ett samtal till banken för att få en ny rabatt, och därmed dra ner kostnaden på lånet.

Riksbankens direktion har redan aviserat möjligheten för upp till tre sänkningar innan årsskiftet, vilket potentiellt kan ge en styrränta på 3,0 procent. DN har tidigare pratat med en expert som lyfter möjligheten till en ”dubbelsänkning” i augusti, alltså att Riksbanken sänker styrräntan med 0,5 punkter vid ett och samma tillfälle.

Christina Sahlberg utesluter inte fyra sänkningar innan årsskiftet. Att den amerikanska centralbanken låter räntan vara oförändrad efter onsdagens besked tror hon inte heller påverkar Riksbanken.

– Det var förväntat så jag tror inte att det kommer att påverka nästa räntebesked. Just nu tittar Riksbanken mycket på inflationsutvecklingen, den är viktigast. De tar också hänsyn till kronkursen som är dålig. Men vi lever i en global ekonomi, det går inte att utesluta att det USA gör också påverkar oss.

Då kommer nästa räntebesked

20 augusti

25 september

7 november

19 december

Källa: Riksbanken

Share.
Exit mobile version