Förra året presenterade svensk landslagsfotbolls främsta målgörare genom tiderna projektet ”Damerna först”.

Lotta Schelin var en av initiativtagarna till att samla tio av landets största damidrottsklubbar, från tre olika idrotter, under samma paraply.

Målet var och är att få sponsorer att investera brett i damidrotten.

– Parallellt pratade vi om hur vi kan bygga vidare och skapa något mer, göra skillnad, tidigt, säger den före detta landslagsstjärnan i dag.

Svaret blev nya satsningen ”Sluta sluta”, som precis fått full finansiering.

Det är Moe-stiftelsen – en stiftelse signerad affärskvinnan Madeleine Olsson Eriksson, dotter till Stenasfärens grundare Sten A. Olsson – som med två miljoner kronor kliver in i Schelins och vapendragaren Åsa Nathells hjärtefråga.

Drivkraften?

– Vi vill ha med så många som möjligt, så länge som möjligt, säger Lotta Schelin.

– När man ser siffror på hur många tjejer som droppar av från idrotten…  Alltså, det är så få som har lagt sin själ och sina pengar på att försöka förstå och se tjejerna. Då kan vi vara en som gör det.

Vad det handlar om är till att börja med fyra utbildningsträffar för unga tjejer, ledare och tränare från norr till söder med start 2026.

Träffarna blir idrottsöverskridande, och begränsar sig inte bara till sporterna inom ramen för ”Damerna först”.

Det kommer handla om kroppen, säger Lotta Schelin när DN träffar henne i en lucka mellan hennes tv-uppdrag som fotbollsexpert.

– Det är ju just i puberteten som det här tappet finns.

Att hon brinner för ämnet råder inget tvivel om. Orden bubblar ur 41-åringen som avslutade fotbollskarriären 2018.

Lotta Schelin lyfte frågan om mens och fotboll redan 2016. Sedan dess har en hel del hänt och inte minst internationellt pratar i dag allt fler klubbar om kvinnors träning i förhållande till menscykeln. Men både forskning och kunskap är fortsatt eftersatt, menar den tidigare anfallaren.

– Det är också så intressant eftersom alla tjejer ju har sin egen story. Grejen är att det är väldigt individuellt men det finns ju fortfarande liksom en baskunskap som kan förmedlas, både till unga tjejer och till ledare.

Hon ska själv vara med på träffarna och förhoppningen är att kunna nyttja fler förebilder inom olika idrottare som inspirationskällor.

Tanken är också att få med den hyllade brittiska läkaren Georgie Bruinvels, som jobbat med bland annat Chelseas och USA:s fotbollsdamer. Läkaren, som också varit involverad i svenska landslagsstjärnorna Amanda Ilestedts och Zecira Musovics träning i samband med graviditet, har även presenterat forskning om ökad risk för muskelskador dagarna före mens.

– Hon har så otroligt mycket kunskap. Och vi har kontaktnätet, säger Schelin.

När Lotta Schelin för nio år sedan lyfte att det borde finnas tamponger i medicinväskan vid planen bröt hon ett tabu som hon inte ens visste fanns: att prata om mens inom idrotten.

– Jag blev förvånad över genomslaget, men det handlar om strukturer, säger den flerfaldiga Champions League-vinnaren.

– Jag minns att jag tänkte ”vi har tuggummin i den där jäkla lådan men vi har inte tamponger och jag vet inte hur många gånger man skulle behövt det”. Det är ju bara en liten detalj. Men det är ju också en detalj som är ganska viktig i och med att man har byggt allting utifrån pojksidan. Så det handlar egentligen bara om att lyfta blicken.

Sedan dess har längdåkarna Ebba Andersson och Johanna Hagström pratat öppet om hur de fått mens i samband med viktiga VM-tävlingar. Simstjärnan Sarah Sjöström anpassar sin träning efter sin menstruationscykel och Svenska fotbollförbundet har tagit fram utbildningsmaterialet ”Alla dagar”.

– Men jag tror fortfarande det kan vara svårt (att prata om) och det fattar jag också att det kan vara om man är en manlig tränare i 25-årsåldern. Så in med det i utbildningar, det måste finnas, säger Schelin.

Hur viktigt är det att det pratas mer om det här ämnet bland idrottare?

– Jätteviktigt. Jag är bara så glad att det görs. För det är ju en stor del av en kvinnas liv.

– Och jag hade inte heller tänkt på alla de här vita shortsen (i till exempel fotbollslag) till höger och vänster. Tänk de som har rikligt första dagarna … alltså vilken mardröm.

Lotta Schelin gestikulerar yvigt där hon sitter med en kopp kaffe på ett kafé i Stockholm.

– Om vi nu vill skapa en plattform där det åtminstone finns en bas som är samma för tjejer och killar … då måste vi ju kunna lyfta alla delar med att vara tjej.

Det är inte ovanligt att tränare inom flick- och damidrotten ”kopierar” upplägg från pojk- och herrsidan, fortsätter den tidigare landslagsstjärnan.

Men det är den enkla vägen.

– Jag fattar att man gör det. Det blir ”det här har vi redan klart”.

– Men man måste nog också förstå att det finns vissa skillnader. Och en stor del kommer ju att vara kroppen.

Share.
Exit mobile version