Redan öppnade flaskor med dyrt schampo, burkar med lyxig hudkräm, halvfulla parfymflaskor. Men också olivolja, marmelader, små burkar med paté, kaviar eller marinerade sardiner.

– Det här är saker som gör stor succé bland de behövande som söker sig till oss. De är vana vid att få basvaror, men sedan det här projektet drog igång kan även de få guldkant på tillvaron. För dem spelar det ingen roll om en flaska exklusiv duschkräm redan är öppnad, säger René Clausse, föreståndare för välgörenhetsorganisationen Restos du Coeurs center i Nice, som ligger på den franska rivieran.

Projektet han talar om är det samarbete välgörenhetsorganisationen har med flygplatsen Nice Côte d´Azur sedan ett år tillbaka. Allt som fastnar i säkerhetskontrollen tas om hand av organisationens volontärer och delas sedan ut till dem som behöver och vill ha. Bland annat tv-kanalen France 3 har beskrivit projektet i flera reportage.

Tidigare gick allt som stoppades till destruktion – och värden för hundratusentals kronor gick därmed upp i rök. Nu tas det i stället om hand och beskrivs skämtsamt som ”gåvor som faller från himlen”.

Varje vecka handlar det om 700 kilo prylar, hudvårdsprodukter och mat, ofta lyxförpackat. Sista veckan i maj i år slog man rekord. I samband med filmfestivalen i Cannes och Monacos grand prix i formel 1 fick man in över ett ton flaskor, burkar och prylar.

– Det låter kanske fånigt att säga, men även fattiga och hemlösa kan uppskatta en olivolja av hög kvalitet, säger René Clausse.

Den som blir av med sin ägodel i säkerhetskontrollen får välja: Antingen kan den mot en kostnad få tillbaka den vid ett senare tillfälle, då går avgiften till välgörenhetsorganisationen, eller så skänker man ägodelen direkt. Säger ägaren blankt nej hamnar den på soptippen.

De flesta väljer att skänka bort den direkt. Faktum är att projektet i dag till och med beskrivs som en win-win affär för flygplatsen. Det missnöje som ofta uppstår i säkerhetskontrollen när resenärer blir avplockade sina nyinköpta parfymer och dyrbara krämer har minskat märkbart. Det känns helt enkelt bättre för alla när man inser att den pryl man blir av med kommer någon bättre behövande till del. Hittills har 117 000 objekt tagits om hand.

Enligt René Clausse på välgörenhetsorganisationen har man fått frågor från fler flygplatser som vill införa samma system. Såväl i Lille som i Marseille är det ”på gång”.

– Det är en väldigt enkelt idé, någon var bara tvungen att ha den, konstaterar han.

Share.
Exit mobile version