I dag kan endast personer upp till 18 år få vård på Bup. Moderaterna i Stockholm föreslår nu att den gränsen höjs till 25 år.

– Som det ser ut nu finns det människor inom barn och ungdomspsykiatrin som kastas ut på sin 18-årsdag. Vi menar att detta är ett systemfel. Genom att höja åldergränsen på Bup säkerställer vi kontinuitet i vården, säger Axel Conradi.

I dag måste personer byta vårdkontakt efter att de har blivit myndiga. Det innebär att 18-åringar kan tvingas avbryta den vård de får genom Bup och i stället byta till vuxenpsykiatrin.

Axel Conradi menar att en högre åldersgräns för patienter betyder att unga vuxna kan ha kvar samma vårdkontakt under en längre period. Dessutom tror han att 25-åringar är bättre rustade för att hantera ett vårdbyte än 18-åringar.

– Man är i en väldigt formativ fas i livet, man står inför utmaningar och möjligheter, sådant som kan påverka resten av livet. Som att avsluta sina gymnasiestudier och att välja utbildning, säger han.

Samtidigt är väntetiderna till Bup redan långa. Under februari 2025 var det endast 45 procent som fick ett första besök inom 30 dagar.

Kommer inte detta att innebära längre vårdköer till Bup?

– Det stämmer att köerna till Bup i Stockholm skenar och det är mycket problematiskt. Men man kan också konstatera att köerna till vuxenpsykiatrin inte är bättre. Det som händer i dag är att personer har stått länge i kön till Bup och har kommit in i behandlingen. När man sedan fyller 18 å kastas man ut och hänvisas till en ny kö, säger han.

Sandra Ivanovic Rubin (MP) ordförande i psykiatriutskottet i region Stockholm, skriver i en kommentar till DN att det redan pågår ett arbete för att förenkla övergången mellan Bup och vuxenpsykiatrin.

Hon fortsätter:

”Jag är öppen för alla förslag som gör att psykiatrin fungerar bättre, för patienter i alla åldrar. Tyvärr har detta vårdområde prioriterats ner alltför länge, inte minst under de 16 år Moderaterna styrde.”

Läs mer:

Tusentals unga med psykisk ohälsa köar till bup

Share.
Exit mobile version