I förra valet förlorade Moderaterna makten i Stadshuset till Socialdemokraterna och tappade mer än 2,6 procent av väljarstödet. Gruppledaren Anna König Jerlmyr avgick och pekade på två orsaker till förlusten: samarbetet med Sverigedemokraterna på riksnivå och den moderatledda sjukvårdspolitiken i regionen.

– Valet 2022 var historiskt svagt för oss, för första gången var vi större i landet än i Stockholm. Min tydligaste uppgift har varit att vända den utvecklingen, säger Christofer Fjellner.

Han klev på som gruppledare i Stadshuset hösten 2022, efter 15 år i Europaparlamentet i Bryssel.

Hur kunde er andel av väljarna sjunka så dramatiskt?

– Vår eftervalsanalys visade att vi hade varit för otydliga, stockholmarna kände inte igen oss. Vi tappade sakta men säkert kontakten med stockholmarna och deras vardag.

Han har samlat alla tidigare moderata finansborgarråd som är i livet – bland andra Kristina Axén Ohlin och Ulf Adelsohn – och frågat dem: ”Vad var tricket med de höga valresultaten?”

Och vad sade de?

– Att Moderaterna alltid har varit ett Stockholmsparti som tydligt har tagit parti för stockholmarna.

Kristina Axén Ohlin, som nu sitter i riksdagen, sade tidigare i DN att ”problemet är att stockholmarna inte litar på Moderaterna, man vet inte vad de står för”. Nuvarande utrikeshandelsminister Benjamin Dousa sade på partiets Sverigemöte 2023 att ”Moderaterna uppfattas som omodernt, ofräscht, lite sunkigt”.

– Det ligger allt mindre i det där, säger Christofer Fjellner.

En anledning till att M tappade i Stockholm var, inte bara enligt König Jerlmyr utan också en slutsats i partiets egen analys, regeringssamarbetet med Sverigedemokraterna.

Hur ska du hantera det?

– Att vi måste ta fasta på det som vi själva kan styra. Vi i Stockholm samarbetar inte med SD. Vi i de gamla allianspartierna – M, L, C och KD – träffas varje vecka och har ett väldigt bra samarbete. Sverigedemokraternas gruppledare sitter inte med i rummet.

Man ska inte underskatta medborgarnas intelligens, anser Christofer Fjellner.

– Även om man blir irriterad på Jimmie Åkesson eller en tweet av Richard Jomshof handlar det till syvende och sist om hur min vardag ser ut. Stockholmarna vet vem som ansvarar för vad.

I SCB:s opinionsmätning i maj 2024 fick Moderaterna i Stockholms stad 21 procent och hämtade nästan in den senaste valförlusten.

– Vi har vänt trenden, säger Christofer Fjellner.

Hur tänker du vända den i valet 2026?

– Fokusera på Moderaternas kärnvärden: ekonomi, trygghet och skola. Men det är ingen quickfix.

Den enskilt viktigaste frågan, enligt Christofer Fjellner, är tryggheten.

I stadsdelen Skärholmen i sydvästra Stockholm känner sig 44 procent – mindre än hälften – av invånarna sig trygga enligt stadens mätningar 2024. Bara 19 procent har förtroende för stadens förvaltningar och myndighetsutövning.

– Stockholm har förändrats. I dag känns det lite sorgligt, som om Stockholm är rätt illa ute. Arbetslösheten och konkurserna ökar mer än i landet som helhet, skolresultaten faller.

Fakta.Christofer Fjellner

Har suttit i kommunfullmäktige i Enköping där han växte upp.

Ordförande för Moderata Ungdomsförbundet 2002–2004, förbundsstyrelseledamot i Moderaterna i Stockholms län och stad.

Sitter i Moderaternas partistyrelse sedan år 2000.

Christofer Fjellner är 48 år, har studerat statsvetenskap vid universiteten i Uppsala och Lund.

Han har fyra barn och bor vid Karlaplan på Östermalm i Stockholm.

I centrala Skärholmen fick ni drygt sju procent av rösterna i senaste valet. Är inte det en väldigt brant uppförsbacke?

– För att vinna Skärholmen måste vi prata om deras verklighet som de upplever den. Det är lätt att föreställa sig att stockholmarna är mer olika än vad de är. När jag pratar med väljare lyfter de samma frågor, oavsett om jag är i Norra Djurgårdsstaden eller i Skärholmen.

Christofer Fjellner vill ha fler övervakningskameror och fler ordningsvakter. Han vill också satsa mer pengar på skolan.

– Men mer pengar räcker inte. Vi vill ha fler riktiga böcker, ordning och reda, och ett förbud mot mobiler. Det handlar om vad som sker i klassrummen.

M i Region Stockholm och i staden kallar sig kollektivtrafikparti. Fjellner och oppositionsregionrådet Kristoffer Tamsons protesterar mot regionens neddragningar av busstrafiken.

Är det trovärdigt med tanke på att regeringen sänkt reduktionsplikten och slopat förslaget om reseavdrag även för kollektivtrafik?

– Man kan säkert ha många synpunkter på vad regeringen gör. Men att buss 67 till Djurgården har tappat i turtäthet är det ingen annan än det S-ledda styret i Region Stockholm som ansvarar för.

Är allt bara dystert i huvudstaden?

– Det är lite tufft att vara positiv, men det finns något hoppfullt hos stockholmarna, engagemang och företagsamhet, säger Christofer Fjellner.

Läs mer: M-tapp i Stockholm: ”SD:s radioaktivitet spiller över på oss”

Fakta.Stadigt nedåt sedan 2006

Moderaternas valresultat i Stockholms stad:

2006 37,25 procent

2010 34,38

2014 27,16

2018 20,98

2022 18,33

Källa Valmyndigheten

Share.
Exit mobile version