Maduro överraskade oppositionen med att låta sig sväras in en timme innan utsatt tid inför Nationalförsamlingens ordförande. Det fanns en tanke att oppositionskandidaten Edmundo González, som av många anses ha vunnit valet, skulle hinna före att installera sig som landets legitime president, men han befinner sig fortfarande på Dominikanska republiken och vågade inte resa till Venezuela av rädsla för att bli gripen.

– Till fosterlandets förrädare säger jag: vi är författarna till denna konstitution. Den skapades inte av oligarker, sade Maduro i sitt tal.

De enda utländska statscheferna som närvarade vid presidentinstallationen var Kubas diktator Miguel Díaz-Canel, Västsaharas premiärminister Bucharaya Hamudi Beyun, samt premiärministern för Antigua och Barbuda, Gaston Browne. Inte ens Maduros allierade, som Bolivias president Luis Arce och Nicaraguas diktator Daniel Ortega, medverkade vid ceremonin. Kina sände en vice ordförande för folkkongressen, medan Ryssland representerades av Viacheslav Volodin, talman i parlamentets underhus.

Grannlandet Colombia, som styrs av vänsterledaren Gustavo Petro, deltog inte vid ceremonin utan anklagade i stället regimen i Caracas för att bryta mot mänskliga rättigheter och hävdade att valprocessen inte respekterade demokratiska principer. Även Chiles vänsterpresident Gabriel Boric kritiserade Maduros tillsättning av sig själv som president och menade att han håller sig kvar vid makten med hjälp av valfusk.

– Jag är en vänsterperson, men Nicolás Maduros regering i Venezuela är en diktatur, sade Boric.

Oppositionen verkar ha blivit tagen på sängen och hade på fredagskvällen ännu inte kommit med ett uttalande. Oppositionsledaren María Corina Machado, som greps och släpptes på torsdagen av regimens polis, har sagt att hon på fredagen kl 19.00, svensk tid, kommer att hålla ett tal från sitt gömställe i Caracas.

USA, Kanada och EU stödjer oppositionen och erkänner inte Maduro som Venezuelas president.

”Maduro saknar legitimitet eftersom en betydande majoritet venezuelaner röstade för en demokratisk förändring och gav sitt stöd till Edmundo González”, skriver Kaja Kallas, EU:s höga representant för utrikespolitik, i ett uttalande.

Hon riktar även skarp kritik mot den repression som regimen har trappat upp den senaste tiden och har låtit EU införa sanktioner mot ytterligare 15 venezuelanska tjänstemän som anklagas för att ha ”undergrävt demokratin, de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer.”

Maduro har styrt Venezuela sedan 2013 och utreds av Internationella brottsmålsdomstolen i Haag för brott mot mänskliga rättigheter. USA anklagar Maduro för att underlätta smugglingen av colombianskt kokain och har efter hans installation höjt belöningen till 250 miljoner kronor, den högsta möjliga summan, för information som leder till att Maduro och hans inrikesminister Diosdado Cabello kan gripas.

Share.
Exit mobile version