På söndagen valdes, enligt det nationella valrådet CNE, Nicolás Maduro för en tredje mandatperiod till president i Venezuela. Maduro ska ha fått 5,15 miljoner röster – 51,2 procent – före oppositionskandidaten Edmundo Gonzalez Urrutia, som fick knappt 4,5 miljoner röster, 44,2%.

Efter att 80 procent av rösterna räknats tillkännagav CNE:s ordförande Elvis Amoroso att valdeltagandet var 59 procent och att resultatet var ”oåterkalleligt”.

USA har, via utrikesminister Antony Blinken, krävt en ”snabb, rättvis och transparent” rösträkning.

”Det av yttersta vikt att varje röst räknas på ett rättvist och transparent sätt. Vi uppmanar valmyndigheterna att offentliggöra detaljerade rösträkningar för att säkerställa transparens och ansvarsutkrävande”, skriver Antony Blinken i ett uttalande.

Som det ser ut nu blir alltså Nicolás Maduro president för tredje gången. Mandatperioderna är sex år långa. Det oljerika landet Venezuela befinner sig i en ekonomisk kris utan motstycke, vilket har lett till att sju av Venezuelas 30 miljoner invånare har emigrerat under hans styre. DN har tidigare rapporterat om att av de som är kvar i landet lever 82 procent i fattigdom, enligt FN.

– Folk står inte ut längre. De vill ha en förändring, har Benigno Alarcón, chef över ett statsvetenskapligt forskningscenter vid universitetet Andrés Bello i huvudstaden Caracas till DN.

De senaste opinionsundersökningarna visade att endast 25 procent av väljarna vill att den auktoritäre presidenten Nicolás Maduro ska styra i sex år till.

Enligt Reuters tilläts inte de valobservatörer från oppositionen som skulle bevittna den nationella omröstningen göra det, de utestängdes från flera vallokaler.

Texten uppdateras.

Share.
Exit mobile version