Det har gått drygt två år sedan Magdalena Andersson fick lämna posten som statsminister, trots att Socialdemokraterna gjorde sitt bästa valresultat på länge. Nu när det är halvtid i mandatperioden får hon i stället se på när regeringspartierna och Sverigedemokraterna styr landet.

På vilket sätt skulle Sverige sett annorlunda ut om du hade suttit kvar som statsminister?

– Vi hade ju inte haft ett regeringsunderlag som uppmuntrade till koranbränningar, eller personer med djupt inflytande i regeringskansliet som driver en trollfabrik. Vi hade inte haft en ledare för det största partiet i regeringsunderlaget som bjudit kriminella på sitt bröllop. Bara för att nämna några saker.

Enligt Magdalena Andersson skulle det också vara tydligt att en S-ledd regering hade gjort andra prioriteringar än vad Tidöpartierna gör.

– Vi hade till exempel inte försämrat villkoren för den havsbaserade vindkraften. Vi hade också satsat mer på sjukvården och på skolan och vi hade inte genomfört stora skattesänkningar för dem som tjänar allra mest.

Att SD har för stort inflytande över regeringspolitiken är något som Magdalena Andersson ofta återkommer till. Ändå röstar S ofta på samma förslag som regeringspartierna i riksdagen, särskilt när det gäller rättspolitik och migrationspolitik. Hon förklarar det med att flera av förslagen har varit sådant som startades under hennes tid som statsminister.

– Det är ju inte heller där den stora skiljelinjen går mellan oss och regeringen. Det handlar snarare om att vi vill driva en ekonomisk politik för vanligt folk och för vanliga familjer. Att vi vill ligga långt framme i det teknikskifte som världen nu gör. Att vi ska ha en väl fungerande skola och sjukvård.

Om ni skulle vinna valet om två år, hur skulle en sådan regering se ut?

– Exakt hur vi kommer att hantera regeringsfrågan kommer vi att vara tydligare med närmare valet. Jag säger samma sak nu som jag gjort tidigare: Jag är beredd att samarbeta och samverka med alla partier utom Sverigedemokraterna.

Oppositionspartierna har gjort några trevande försök att närma sig varandra, bland annat genom gemensamma möten på tjänstemannanivå. Men spänningarna är stora mellan partierna, framför allt mellan C och V.

Dessutom säger Vänsterpartiet redan nu att partiet kräver ministerposter för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Samtidigt säger Centerpartiet att det är otänkbart att sitta i en regering med V.

Hur ska du få ihop det?

– Hur ska Ulf Kristersson få ihop det när Sverigedemokraterna säger att de ska sitta i en regering och Liberalerna säger att de aldrig ska sitta i en regering med SD? Det handlar ju om att få ett valresultat och sedan får man förhandla.

Är regeringsfrågan jobbig för dig?

– Vi är mitt i mandatperioden. Vi har stora samhällsproblem i Sverige och jag fokuserar på dem. Ett av de stora samhällsproblemen är inte att oppositionen har olika ingångar i olika frågor.

Regeringsföreträdarna tar varje chans de kan att påminna om att oppositionen är splittrad. Varför kan du inte redan nu tala om hur du vill regera?

– Det finns ju ingen enighet på den sidan heller. Jag skulle kunna vara mer offensiv och tjata om hur Kristersson ska få ihop en regering efter valet. Jag har valt att vara mer offensiv i sakpolitiken än i spelet.

En av regeringens mest prioriterade frågor är att börja bygga nya kärnkraftverk i Sverige. Ett förslag om riskdelning ligger på bordet, som innebär att staten går in med stora subventioner för att kärnkraftsägarna ska anse att det är lönsamt att sätta spaden i marken.

Vad kommer ni att göra om regeringen börjar bygga ny kärnkraft innan nästa val, och kanske tecknar avtal som det kostar mycket att bryta?

– Det går inte att svara på. Vi vet ju inte vad regeringens plan är. Men jag är bekymrad över hur regeringen hanterar den här frågan. Ska vi ha behov av ny kärnkraft framöver så bygger det på att industrier väljer att lokalisera sin produktion i Sverige. För att de ska vilja göra det behöver vi mer el här och nu. Därför är det bekymmersamt att regeringen har försämrat villkoren för den havsbaserade vinden.

Vill du att det ska byggas ny kärnkraft i Sverige?

– Jag vill att vi ska ha mycket billig el i Sverige. För att vi ska kunna få det här och nu så behöver vi bygga ut både den havsbaserade och den landbaserade vindkraften. Vi behöver också göra de livstidsförlängningar och uppgraderingar som går att göra på den nuvarande kärnkraften.

Fyra snabba med Magdalena Andersson

Vem tror du vinner USA-valet?

– Det är oerhört jämnt. Men jag hoppas ju att Kamala Harris vinner. Det är det som vore bäst för Sverige och svenska folkets trygghet och säkerhet.

Bör SBAB användas för att pressa storbankerna att sänka räntan?

– Ja. På vilket sätt? Vi borde kunna ge dem ett tydligare uppdrag att försöka vara en offensiv aktör. Bankerna gör ju rekordvinster på svenska folkets bolån.

Finns det någon gräns för hur mycket Sverige kan ge Ukraina i stöd?

– Jag underkänner frågan. Vi ska fortsätta stötta Ukraina så länge som det krävs, tillsammans med andra länder. Förhoppningsvis också tillsammans med USA.

Kommer S fortsätta att bedriva lotteriverksamhet?

– Det kan jag inte svara på. Vi genomför nu en stor genomlysning. Jag välkomnar den här granskningen och är glad att det här har kunnat komma i dagens ljus.

Hon beklagar att regeringen inte söker blocköverskridande lösningar på energifrågan. Hon framhåller också att regeringens planer på tio fullstora kärnkraftverk riskerar att bli oerhört dyrt för svenska folket, och att man inte har gått till botten med vilka alternativ som finns för att på så billigt sätt som möjligt säkerställa en långsiktig energiförsörjning.

– Det är inte ett ansvarsfullt sätt att förvalta skattebetalarnas pengar. Regeringen verkar rusa åstad här, förblindade av något slags kulturkrig mellan vindkraft och kärnkraft. De som riskerar att stå som förlorare med en väldigt dyr nota är svenska folket.

Inte sedan 1975 har skattekvoten i Sverige varit så låg som den är nu. I regeringens höstbudget lades nästan hälften av reformutrymmet på olika skattesänkningar. Magdalena Andersson säger att skattekvoten bör höjas.

Hur mycket då?

– Vi har förslag på en bankskatt men också på att de med de högsta inkomsterna kan bidra mer. Däremot så föreslår vi inga skattehöjningar för vanliga hushåll. Tvärtom föreslår vi både en rättvis skattesänkning, höjda barnbidrag och höjt bostadstillägg för pensionärer.

Ni socialdemokrater kritiserar ofta de borgerliga skattesänkningarna men sedan behåller ni det mesta av dem när ni får makten. Varför då?

– Ja, på samma sätt som att de borgerliga partierna väl har varit emot varenda semesterdag som vi någonsin har genomfört och sedan behållit dem när de har kommit till makten. Man river ju inte upp allting som en regering har gjort under fyra år. Vi har inte gjort det när vi har tillträtt, de har inte gjort det när de har tillträtt.

Läs mer:

Oppositionen i hemliga samtal inför valet

Polariserad retorik – men i riksdagen är S och Tidöpartierna överens

Share.
Exit mobile version