Det har gått mer än ett år sedan Hamas genomförde en terrorattack inne i Israel och dödade över 1 200 personer samt tog 251 som gisslan. Israel svarade med ett militärt anfall mot Gazaremsan i syfte att krossa Hamas. Hittills har över 40 000 personer dött i kriget, enligt Hamaskontrollerade myndigheter.

Konflikten har skapat svallvågor i den svenska debatten. Oppositionspartierna anser att regeringen borde göra mer för att Israel ska skydda civila i Gaza. Samtidigt har högersidan pekat på antisemitiska tendenser inom Palestinarörelsen. Kritik har även riktats mot Vänsterpartiet som tvingats utesluta medlemmar som inte följt partilinjen.

Klyftan som Gazakriget skapat mellan partierna syns även i den bredare opinionen.

– Det finns tydliga skillnader mellan olika väljargrupper beroende på vad man röstar på. Men vi ser också skillnader som hänger ihop med ålder, kön och utbildningsnivå, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Nästan hälften av de svarande uppger att konflikten har påverkat deras syn på Israel negativt. Inte ens var tionde har blivit mer positivt inställd. Bara bland Sverigedemokraternas väljare är det en övervägande andel som har stärkts i sina proisraeliska sympatier.

Ett liknande mönster syns när DN/Ipsos frågar hur man ser på Israels krigföring. Israel har inte visat tillräcklig hänsyn till civila, anser nästan två tredjedelar av de svarande. SD-väljarna avviker genom att det är fler (37 procent) som ger Israel godkänt än som inte gör det.

Bland övriga är Moderaternas och Kristdemokraternas anhängare minst kritiska, men även där överväger de som anser att Israel borde göra mer för de civila.

Könsskillnaderna är inte dramatiska, ändå finns en tydlig tendens till större stöd för Israel bland män. Kvinnor liksom högutbildade är mer kritiska.

Uppfattningarna om Palestina har också påverkats negativt. En av fyra uppger att de blivit mer negativa medan drygt var tionde ser mer positivt på palestiniernas sak. Stödet för Palestina har ökat mer bland kvinnor, unga och högutbildade än i andra grupper.

Partipolitiskt finns betydande skillnader. Bara bland Miljöpartiets och Vänsterpartiets väljare dominerar de som har stärkts i sitt stöd för Palestina.

Den svenska regeringen har i stor utsträckning valt att agera inom ramen för EU när det gäller Gazakonflikten. Det betyder att Sverige uppmanar Israel att göra mer för civilbefolkningen, men man har inte velat ta till hårdare påtryckningsmedel, som att strypa Israels handelsavtal med unionen.

Även om oppositionen utmålar regeringens linje som ett misslyckande så finns det inget brett missnöje i väljarkåren. De som efterlyser hårdare press på Israel är något fler (32 procent) än de som tycker att regeringen ligger rätt (26 procent). En av tio vill se ett starkare stöd till Israel.

Hur väljarna bedömer regeringens insats sammanfaller i stora drag med vilket av blocken man sympatiserar med. Liberalernas anhängare avviker dock genom att vara mer kritiska till Israel än övriga Tidöväljare.

– Här tycks det gå en skiljelinje mellan liberala och mer konservativa väljare. Liberaler och andra väljare som stödjer Israels rätt att existera och försvara sig kan ändå ifrågasätta regeringen Netanyahus agerande, säger Nicklas Källebring på Ipsos.

Läs mer:

Pressen på regeringen: Stryp avtalet med Israel

Experterna: Israel har begått folkrättsbrott

Fakta.Så gjordes undersökningen

● Ipsos har genomfört 1 274 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 7-20 oktober. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 396 intervjuer via sms-länk till en webbenkät och 297 digitala enkäter som skickades ut via mejl eller post. 581 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

● Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt. Skattningarna avrundas till heltal för att minska fokuset på marginella förändringar.

● Frågorna som ställdes var: Har den pågående konflikten i Gaza påverkat din syn på Israel/Palestina positivt/negativt? Anser du att den svenska regeringens har gjort vad man kan, eller att man borde göra mer, för att bidra till en fredlig lösning på konflikten i Gaza? Hur ser du på den hänsyn Israel tar till civila offer i den pågående konflikten i Gaza? Hur ser du på den svenska regeringens hållning gentemot Israel när det gäller konflikten i Gaza?

● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Share.
Exit mobile version