För några år sedan debatterades tiggerifrågan intensivt. EU-migranter från länder som Rumänien och Bulgarien som bad om pengar utanför affärer hade blivit ett vanligt inslag i gatubilden. Polisen avhyste olagliga bosättningar och flera kommuner prövade att begränsa tiggarnas möjlighet, något som även prövades i domstolarna.

Sverigedemokraterna och Moderaterna har länge förespråkat ett nationellt förbud mot tiggeri. Förslaget blev en del av Tidöavtalet och nu utreds hur en lagstiftning kan utformas.

Om lagen blir verklighet har regeringen många väljare med sig. I DN/Ipsos undersökning svarar 54 procent att de vill ha ett förbud.

– Flertalet är av den uppfattningen i de flesta väljargrupper, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

Debatten om tiggeri har dock svalnat på senare år. Att kontanter blir allt ovanligare i Sverige kan vara en faktor. Men hur omfattande tiggandet är i nuläget är okänt och ska kartläggas av utredaren.

Klart är i alla fall att kraven på förbud har minskat något. När DN/Ipsos undersökte saken för sju år sedan, när frågan var som hetast, ansåg 60 procent att tiggeri inte skulle vara tillåtet.

Även om flertalet i de flesta väljargrupper vill stoppa tiggeriet finns det åsiktsskillnader. Förbudsivrarna är flest bland män, äldre, lågutbildade och boende i små kommuner.

Störst är skillnaderna om man ser till partisympatier. Moderaterna och Sverigedemokraterna går i takt med sina väljare. Bland dem är runt åtta av tio för ett förbud.

Liberalernas väljare är lika kluvna som sitt parti: motståndarna och anhängarna av ett förbud är lika många. Och den liberala kluvenheten kan faktiskt sätta stopp för lagstiftningen. När Liberalerna gick med på Tidöavtalet så accepterade man att tiggeriförbud skulle utredas, men partiets högsta organ, landsmötet, har beslutat att man är emot.

Hur Liberalerna agerar när frågan ställs på sin spets återstår att se.

Lägst stöd har förbud bland vänsterpartister och miljöpartister (19 procent), men de rödgröna väljarna är splittrade. Bland Socialdemokraternas sympatisörer förespråkar 44 procent ett förbud.

– Det här visar att det finns värderingsfrågor, som synen på tiggeri, som bryter mönstret på den vanliga höger-vänsterskalan, säger Nicklas Källebring.

Centerns väljarkår har bytt åsikt sedan mätningen för sju år sedan. I dag är hälften emot förbud och cirka en tredjedel för. I förra mätningen var det tvärtom. Att C delvis har andra väljare i dag kan vara en förklaring, enligt Nicklas Källebring. En annan bidragande orsak kan vara att C numera profilerar sig skarpt mot Tidöhögern i många värderingsfrågor.

Fakta.Så gjordes undersökningen

● Ipsos har genomfört 1 274 intervjuer med röstberättigade personer under perioden 7-20 oktober. Utifrån ett slumpmässigt urval gjordes 396 intervjuer via sms-länk till en webbenkät och 297 digitala enkäter som skickades ut via mejl eller post. 581 digitala intervjuer gjordes med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

● Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt. Skattningarna avrundas till heltal för att minska fokuset på marginella förändringar.

● Frågan som ställdes var: Tycker du att tiggeri ska vara tillåtet eller förbjudet?

● För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se eller kontakta Ipsos opinionsanalytiker Nicklas Källebring.

Läs mer:

Därför utreder Tidöpartierna ett tiggeriförbud

Sverigedemokraterna backar efter bröllopsskandalen

Share.
Exit mobile version