Efter de våldsamma demonstrationerna i Liverpool efter knivdådet i Southport där tre barn dödades och tio personer skadades för två veckor sedan håller ungdomscentret Firefit hub i stadsdelen Hoxteh stängt på fredagskvällar. Vanligtvis är det hundratals barn och ungdomar här, men nu är byggnaden låst. En pojke på cykel vänder om när han ser lappen på dörren.

46-årige Emile Coleman är idrottsentreprenör och driver en ideell basketakademi med gratis träningar i centret på fredagskvällar. Han säger till några småpojkar som sparkar på en glasflaska utanför.

– Det är sommarlov. Men ingen är här. Var är ungdomarna då? Det är när man lever med rädsla för att något ska hända som livet upphör. Och då vinner extremhögern på demonstrationerna.

I tingsrätten några kilometer bort, avlöser rättegångarna mot de som varit med under upploppen varandra, och flera personer har redan dömts för brott. En 58-årig man har fått tre års fängelse för att ha slagit en polis i ansiktet, en 29-åring ska sitta två år i fängelse för att bland annat ha satt en polisbil i brand under våldsamheterna.

Premiärminister Keir Starmer har utlovat att de involverade kommer mötas av ”lagens fulla kraft” och kung Charles har tackat polisen för att de lyckats stävja våldet den senaste veckan.

Men polis och lagstiftning är bara en del av lösningen, menar Emile Coleman. I frustration har han, tillsammans med ledare för andra idrotts- och kulturorganisationer i staden, skrivit ett öppet brev till stadens lokala politiker.

Där skriver de att de vill se en ”försoningskommitté” efter upploppen. Ett forum där människor från olika grupper kan föra en dialog med varandra.

– Om tre veckor börjar ungdomar skolan igen. Då kanske de kommer sitta bredvid någon som ropat ”åk hem!” under upploppen. Vad händer då? säger Emile Coleman.

Han är kritisk till att lokala myndigheter inte verkar ha någon plan för hur de ska bryta utanförskapet hos vissa grupper.

– Majoriteten av de som demonstrerat är inte dåliga människor. Det är en arbetarklass som inte känner sig lyssnad på. Och det finns alltid en fara i när grupper känner att deras röster inte räknas – då kan de manipuleras av extremhögern.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Justitieminister Shabana Mahmoud har sagt att upploppen kan påverka rättsväsendet i flera år. Utbildningsminister Bridget Phillipson vill se över skolplanen, så barn får mer utbildning i ”kritiskt tänkande” och hur man upptäcker felaktig information online.

Trots att den senaste veckan har varit mestadels lugn i Storbritannien så märks upploppens konsekvenser av. Ett exempel är den stora blomsterfestivalen i Shrewsbury, som skärpt säkerheten betydligt jämfört med tidigare år. Det efter att tabloiden The Sun pekat ut den som en plats som högerextremistiska grupper planerat ”attackera”.

80-årige Grenville Smith och hans fru Heather försöker freda sina vinglas mot ett plötsligt hällregn bland blomkreationerna. Grenville rycker till när han får höra vilket sammanhang festivalen nämnts i.

– De här veckorna har skrämt ihjäl mig. Jag var polis i 30 år, men har aldrig upplevt det dagens poliser tvingats gå igenom.

Hans fru Heather säger att det är fruktansvärt att högerextremister tar till våld – och kapitaliserar på en oro som finns i samhället.

– Det kommer invandrare hit och lever av vårt lands resurser. Det har blivit för mycket för britterna. Människor är inte rasister, utan bara emot ett system som gjort att vi har för många människor på en för liten ö.

Blomsterfestivalen fortlöper som planerat, men däremot har stadens månatliga marknad på torget helt ställts in till följd av ryktena.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Precis som på många platser runtom i Storbritannien under den senaste veckan visar det sig ryktena om ”attacker” röra sig om falsklarm. Inga högerextremister dyker upp på torget, däremot några hundra personer som håller en fredlig demonstration mot rasism.

Semestrande Steve Lee, 67, från London, promenerar förbi demonstrationen Han är inte särskilt överraskad över det som hänt under de senaste veckorna. Det är en ”barometer” över läget i landet.

– Det finns en arbetarklass som känner sig övergiven. Och det är den – både när det saker som utbildning, hälsa och boende. Det är en ond cirkel. Invandring är en enkel fråga att hänga upp sitt missnöje på – men hade det inte varit den frågan så hade det handlat om något annat.

Fakta.Demonstrationerna i Storbritannien.

Omkring 800 personer har gripits och över 300 åtal har väckts till följd av upploppen som drabbade Storbritannien efter en knivattack i Southport där tre flickor dödades.

Under den senaste veckan har det förväntade våldet som fått regeringen att kalla in 6 000 extra poliser till stor del uteblivit. I stället har tusentals människor samlats på olika platser för att demonstrera mot rasism.

Läs mer:

Staden där upploppen startade: ”Vi har blivit väldigt beskyddande”

”De försökte få ut sitt budskap – det funkade inte”

”Alla är på helspänn” – oro i London inför befarade upplopp

Share.
Exit mobile version