När handelsminister Johari Abdul Ghani presenterade planen tidigare i veckan medgav han att Malaysia inspirerats av den kinesiska ”pandadiplomatin”, som går ut på att Pekingvänliga länder får låna pandor.

Planen går ut på att länder och organisationer som importerar stora mängder palmolja – till exempel EU, Indien och Kina – ska erbjudas orangutanger. Hur många apor det handlar om klargörs inte, men handelsministern är tydlig med att det handlar om en gåva och inte ett lån, som är fallet i ”pandadiplomatin”.

Förslaget kommer efter att EU förra året röstade igenom ett förbud av varor som bidrar till avskogningen, någonting som väntas drabba palmoljeindustrin.

Malaysia är en av världens största producenter av palmolja.

”Malaysia kan inte ha ett defensivt förhållningssätt i frågan om palmolja. I stället måste vi visa omvärlden att Malaysia är en hållbar palmoljeproducent och en engagerad nation när det kommer till frågor om att skydda skog och miljömässig hållbarhet”, skriver Johari Abdul Ghani på X.

Den malaysiska regeringens har fått kritik från Världsnaturfonden (WWF). Orangutangen är akut utrotningshotad och beståndet i Malaysia har minskat, bland annat då skog huggits ned för att göra plats åt palmoljeplantagen, rapporterar Reuters.

Läs mer:

Förhistorisk jättelax använde betar för att slåss

Valpyoga förbjuds i Italien – trenden kritiseras även i Sverige

Hundratusentals fiskar döda efter värmebölja i Vietnam

Share.
Exit mobile version