På onsdagsförmiddagen kontrollerade polisen två män utanför tingsrätten i Sollentuna. När patrullen påträffade ett misstänkt skjutvapen greps männen. Föremålet, som polisen beskriver som ett ”pistolliknande föremål”, togs i beslag och ska undersökas av kriminaltekniker.

Senare på onsdagen beslutade åklagare att anhålla männen på sannolika skäl misstänkta för grovt vapenbrott.

– De kommer förhöras i närtid, säger Annie Nilsson från Åklagarmyndighetens presstjänst.

Senast på lördag måste åklagare begära de misstänkta häktade.

Polisens vill inte kommentera vad som föranledde kontrollen av männen, inte heller om någon av dem befunnit sig inne i tingsrätten.

– Det pågår utredningsåtgärder i ärendet och därför kan jag inte gå in på detaljer, säger Per Fahlström.

Enligt uppgifter till Expressen har åtminstone en av de anhållna tidigare under dagen befunnit sig utanför säkerhetssalen där rättegången efter masskjutningen i Farsta pågår. Tidningen rapporterar att de misstänkta ska ha haft som mål att skjuta någon i eller nära domstolsbyggnaden. Även TV4 skriver att männen misstänks för förberedelse till mord.

– Vi undersöker självklart om det finns en koppling till någon pågående rättegång, men det är för tidigt för att uttala sig om ett samband, säger Per Fahlström till DN.

Tingsrättens säkerhetsansvarig, Lars-Gunnar Gustafsson, bekräftar att en polisinsats genomförts i anslutning till domstolen, men hänvisar alla frågor till polisen.

Höjer ni säkerheten efter detta?

– Vi har vårt säkerhetsarbete som vi anpassar dagligen efter den rådande situationen. Det är allt jag säger.

Share.
Exit mobile version