Mannen har varit frihetsberövad sedan i söndags, och var innan dess anhållen i sin frånvaro under två dagar. Ytterligare en person är misstänkt i ärendet.

”Mannen misstänks för att på uppdrag av den kinesiska underrättelsetjänsten olovligen ha samlat in uppgifter och underrättelser om personer i den uiguriska miljön”, säger åklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Häktningsförhandlingen startar i Solna tingrätt klockan 16 på onsdagen.

”Ärendet är mycket känsligt och befinner sig i ett tidigt stadium i utredningen. Mot den bakgrunden kan jag inte lämna några ytterligare uppgifter just nu”, säger Mats Ljungqvist.

Det är inte första gången en person misstänks för flyktingspionage för Kinas räkning i Sverige. I två fall har personerna dömts. Det ena fallet var 2010 då en 62-årig man dömdes till fängelse för att ha spionerat på sina uiguriska landsmän för den kinesiska regimens räkning. Det andra fallet var 2018 då en 49-årig man dömdes till fängelse för att ha spionerat på exiltibetaner, på uppdrag av kommunistregimen i Peking.

– Det tyder på att detta är något som pågått under flera års tid, säger Björn Jerdén, chef för utrikespolitiska institutets nationella kunskapscentrum om Kina.

Hur vanligt och utbrett flyktingspionaget i Sverige är menar Björn Jerdén att är svårt att säga.

– För att svara på det behöver man få tillgång till hemligt säkerhets- och underrättelsematerial. Det man kan säga är att det förekommer, förklarar han och tillägger:

– Kina och flera andra länder bedriver olika typer av spionage runt om i världen. Det kan handla om allt från flyktingspionage till cyber- och industrispionage.

För kinesiska kommunistpartiet handlar flyktingsspionaget, enligt Björn Jerdén, i slutändan om att de vill undanröja alla potentiella hot mot diktaturen.

– Därför bevakar man och utövar påtryckningar mot personer som lever utför Kina. Minoritetsfolken som uigurer och tibetaner har varit extra utsatta vilket har sin förklaring i att kommunistpartiet vill kontrollera folkgrupperna och områdena för att undvika splittring. Det kan handla om hot mot personer eller deras familj som bor kvar i Kina. Eller att de vill skaffa information och kartlägga grupper och enskilda personer som lever utanför Kina.

Share.
Exit mobile version