Emilia Aarna torkar svettdropparna ur pannan. Gipset är av och snart ska hon undersökas av ortopeden. Det var på nyårsnatten som hon, i likhet med många andra, halkade illa då temperaturen sjunkit under nollstrecket.

– Vi hade varit på nyårsfirande inne i stan, och vi var flera som halkade flera gånger. Jag hade höga platåskor som satt hårt runt foten. Jag var inte särskilt berusad, säger Emilia Aarna när hon sitter i väntrummet efter röntgen på Södersjukhuset, med foten upphöjd på bänken bredvid sig.

Sulorna var hala och det var på vägen hem, vid Gullmarsplan, som hon halkade så illa att hon inte kunde gå själv, utan behövde stöttning in i taxin till Årsta av sambon Gustaf Gunér som var med.

När Emilia Aarna någon dag senare kom till akuten på Södersjukhuset var hon inte ensam med att söka vård i halkan, berättar hon.

På Södersjukhuset med en av Nordens största akutmottagningar är trycket högt. Många patienter har sökt för luftvägsinfektioner, och för ortopediska skador, och akutmottagningen har under december haft ett hårdare tryck än vanligt.

Här vittnar personalen om en peak för halkolyckor just runt nyår och även hård belastning runt trettonhelgen.

Akutläkaren Johan Stormdal Starck visar akutrummet där patienter även gipsas, och som han upplever att han knappt fick lämna under nyårsdagen, då 14 patienter med så kallade fotgängarolyckor noterades på ett dygn. Liknande tryck uppstod i trettonhelgen.

– Det är när temperaturen ligger runt nollan och skiftar. Personer med fotledsfrakturer har ofta mycket ont, och behöver därför prioriteras, säger han och förklarar att fotleden ofta kan vara snedställd och behöva rättas till.

– Man kan dra lite i stortån. Som närstående gör det inget att prova, säger han.

Karl Åke Jansson, verksamhetsområdeschef på ortopeden på Södersjukhuset, förklarar att trycket mot akuten ändå dämpas genom att patienter med frakturer även tas omhand på närakuterna i Stockholm som röntgar och gipsar lindrigare fall. På akutsjukhusen samlas i stället de svårare sjuka och patienter som behöver operation.

På en akutvårdsavdelning på Södersjukhuset sitter Caroline Lanté med benet i gips utsträckt i sängen, efter operation på Sös.

– Här har jag bott sedan i fredags, säger Caroline Lanté som skulle hämta paket i en butik i Johanneshov på torsdagseftermiddagen, dagarna efter nyår.

På tillbakavägen föll hon baklänges då hon halkade på en isfläck när hon korsade gatan.

– Jag har stukat mig många gånger, men jag kände genast att det här var något annat, säger Caroline Lanté och berättar att foten var snedställd 60 grader.

– Turligt nog får man snabbt smärtlindring, redan i ambulansen, säger Caroline Lanté.

På Karolinska universitetssjukhuset ökade de ortopediska skadorna redan före julhelgen, säger Caroline Hällsjö Sander, produktionsdirektör.

– Vi har haft en stor ökning av akuta ortopediska patienter, vilket gjort att vi ställt om operationskapaciteten lite. De här operationerna kommer vi att fortsätta att jobba med under den här veckan, säger Caroline Hällsjö Sander.

Patrik Söderberg, chefläkare i Region Stockholm, säger att den samlade bilden är att läget varit ansträngt för flera av akutmottagningarna, men att tillgången på vårdplatser varit något bättre än vanligt.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har situationen under jul-, nyår och trettondagshelgen varit ”helt okej”. Det säger Tobias Carlson, som är processansvarig för akutsjukvård på sjukhuset.

– Det har varit lite ansträngt nu under trettonhelgen, men det är inget som sticker ut, säger han.

Läget i vården i Region Skåne uppges också ha varit bra.

Jessica Frisk, vårddirektör i Region Östergötland och kirurg på Vrinnevisjukhuset, beskriver att läget varit ansträngt, men spridning av infektioner som covid, RS, vinterkräksjuka och säsongsinfluensa har ändå varit mindre än tidigare år.

På Södersjukhuset är det fortfarande ansträngt efter helgerna och på akutmottagningen väntade på onsdagsmorgonen 18 patienter på att läggas in.

Caroline Lanté såg på eftermiddagen fram emot att bli utskriven, även om vägen tillbaka väntas bli lång.

– Det är ju något annat än en stukning. Men för att ha brutit foten, så har jag haft en bra vårdupplevelse! Genast var en massa människor runtom mig, hjälpte mig in i ambulansen, och tog min hand. Jag märker att det här blir mitt tacktal!

Fakta.Halkolyckor

Inom vården går olyckor som har med halka att göra under begreppet fotgängarolycka.

Under första veckan 2025 hade Södersjukhusets akutmottagning 50 besök som hade med fotgängarolyckor att göra.

De vanligaste skadorna är frakturer som behöver gipsas eller opereras. Lättare skador tar närakuterna hand om.

Fakta. Södersjukhuset

Share.
Exit mobile version