EU:s bestånd av fastigheter svarar för 40 procent av energikonsumtionen och 36 procent av växthusgaser inom unionens gränser, enligt EU-kommissionen.

För att klara klimatomställningen på det här området har EU därför antagit ett direktiv, kallat EPBD, med en rad krav som ska nås via olika etappmål. Dessa krav innebär stora kostnader för fastighetsägarna när de måste investera i energieffektiva åtgärder.

– Vi talar om minst en fördubbling av investeringarna fram till 2050, säger Louis Landeman.

Bland de stora fastighetsägarna ligger den samlade allmännyttan sämst till. Enligt organisationen Sveriges Allmännyttas egna beräkningar antas halva beståndet kräva omfattande åtgärder och 11 procent mycket omfattande åtgärder.

Det handlar ofta om hus byggda på 1970-talet som kan behöva allt från tilläggsisolering, till förstärkning av tak för att sätta upp solceller.

För de lägenheter som kräver omfattande åtgärder, beräknas kostnaden bli 750 000 kronor per lägenhet. För de som kräver mycket omfattande åtgärder beräknas notan hamna på 1,9 miljoner kronor per lägenhet.

De samlade kostnaderna hamnar på dryga 560 miljarder kronor fram till 2050. Både Sveriges Allmännytta och Louis Landeman anser att det krävs statligt stöd för att klara omställningen.

– Det blir annars kraftiga hyreshöjningar som man kan undra om folk som bor där har råd med, säger Landeman.

Annars har många av de stora fastighetsägarna i Sverige redan börjat förbereda sig för att klara kraven. Till exempel måste alla hus som i dag har energiklass G – den sämsta klassen – ha förbättrats redan till 2030.

Det betyder i sin tur att företagen måste ha planer för hur de ska nå etappmålen, något bankerna också kräver av dem. De större har ofta sådana planer redan, men bland de mindre finns det de som saknar dem.

Om två år ska Sveriges dessutom ha en nationell plan för hur etappmålen i EPBD ska nås.

– Då kan fastighetsägare se exakt hur målen ska nås 2035, 2040 och 2050, säger Landeman.

Redan i dag påverkas ägarnas lånekostnader av hur beståndet ser ut när det gäller energieffektiva åtgärder. I Danmark, där det är vanligt med 30-åriga lån till fastighetsinvesteringar, gör bankerna redan nu skillnad i priset vid omfinansieringar baserat på energiprestanda.

Och det får betydelse för hur stor andel av beståndet som ligger i den sämsta klassen.

– Ju fler hus i den klassen, desto dyrare blir lånet, säger Landeman.

Fakta.Det här är EPBD

EPBD är en engelsk förkortning av Energy Performance in Buildings Directive, på svenska Direktivet om energiprestanda i byggnader.

Direktivet sätter upp etappmål för hur energianvändningen ska minska och hur omvandlingen av beståndet ska leda till ”nettonoll”; att beståndet inte bidrar med mer växthusgaser.

Källa: EU-kommissionen, Sveriges Allmännytta

Läs mer: Vinnare och förlorare på villamarknaden.

Share.
Exit mobile version