Just nu pågår ett utbrott av den farliga sjukdomen marburg i östafrikanska Rwanda. Två misstänkta fall upptäcktes under onsdagen i Tyskland men de visade sig senare vara negativa.
Regeringen planerar nu, som en beredskapsåtgärd, att klassa marburg som en samhällsfarlig sjukdom. Beslutet fattas på begäran av Folkhälsomyndigheten under ett extrainsatt regeringssammanträde på fredagsmorgonen, enligt Jakob Forssmed (KD).
– En sådan klassificering ger möjlighet att vid behov vidta så kallade extraordinära smittskyddsåtgärder enligt smittskyddslagen, säger socialministern,
Det skulle exempelvis kunna handla om beslut om karantän och hälsokontroller.
Marburgviruset överförs till människor från fladdermöss och smittar mellan människor genom kroppsvätskor som saliv och blod. Viruset kan orsaka blödarfeber som har mycket hög dödlighet.
Den som smittas av marburg kan drabbas av influensaliknandesymtom som hög feber och muskelvärk. Senare kan blödningar uppstå på huden och inre organ.
Det finns ännu inget vaccin mot marburgvirus. Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för smittspridning i Sverige är mycket låg.
– Däremot kan vi inte utesluta så kallade importfall, säger Olivia Wigzell, tillförordnad generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.
Har man varit på resa i Rwanda och får feber efter hemkomsten bör man kontakta vården. I övrigt finns det ingen anledning till oro i Sverige.
– Risken att smittas utomlands är väldigt liten. Det krävs att man har närkontakt med någon som är sjuk och den situationen är det få som hamnar i, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
– Däremot kan det finnas en risk om man av någon anledning skulle behöva uppsöka sjukvård. Även om risken är liten är det något man bör tänka igenom innan man reser, tillägger han.