I mitten av juni tog Henok Goitom, vanligtvis assisterande tränare i AIK, över efter norrmannen Henning Berg som sagt upp sig. Några dagar senare tog Stefan Larsson, tränare för Kalmar FF:s P19-lag, över efter dansken Henrik Jensen som köptes loss som ny assisterande tränare i Championship-laget Burnley.

På söndagseftermiddagen möttes de båda tillfälliga tränarna på Friends arena i Solna, som på fredag byter namn till Strawberry arena, och det var bortalagets tränare som fick med sig samtlig tre poäng.

Kalmar tog ledningen genom Jacob Trenskow. 23-åringen tog emot en svepande långboll från norske mittbacken Lars Sætra på vänsterkanten i den 34:e minuten. Han drev sedan in med bollen i AIK:s straffområde, utmanade landsmannen och hemmaförsvaren Benjamin Tiedemann Hansen, gjorde en överstegsfint och satte bollen lågt med vänstern bakom Kristoffer Nordfeldt.

Målet var Trenskows femte på sina tretton spelade allsvenska matcher den här säsongen.

AIK, som buades ut av hemmapubliken både efter den första halvleken och efter matchen, fick ett mål bortdömt för offside i den 24:e minuten.

Comebackande lagkaptenen Alexander Milosevic blev avvinkad av assisterande domaren Mehmet Culum. Tv-bilderna av situationen visade att Milosevic inte var offside när han nickade fram Anton Salétros-frisparken till anfallaren Ioannis Pittas.

I andra ökade hemmalaget trycket framåt, fick med sig publiken och skapade fler chanser. I den 63:e minuten spelade Lamine Dabo, född i Senegal och uppväxt i Spanien, fram Pittas offensivt. Den cypriotiske anfallaren, som gjorde sju allsvenska mål under våren, vek in i planen och skruvade in sitt åttonde med högern bakom Samuel Brolin.

Efter kvitteringen kom KFF tillbaka in i matchen när Sotirios Papagiannopoulos inte fick bort Simon Skrabbs inspel in i AIK:s straffområde. Robert Gojani höll sig påpassligt framme och satte 2–1 inför det hundratalet tillresta bortasupportrarna i ena kurvan och avgjorde med sitt första allsvenska mål i år.

I den 79:e minuten byttes John Guidetti in för AIK efter en lång skadefrånvaro. 32-åringen kunde däremot inte frälsa Henok Goitom, som även för två år sedan var tillfällig huvudtränare i AIK sedan Bartosz Grzelak fått sparken, i återkomsten som AIK-tränare.

Efter slutsignalen ropade stora delar av AIK:s ståplats sektion ”Vi vill se AIK” som en uppmaning till spelarna.

– Vi kan betydligt bättre än så här. Det är inte godkänt, säger John Guidetti till Max efter matchen.

Kalmars 2–1-seger innebar att laget lyfte från nästjumboplatsen i allsvenskan upp till kvalplats med en match mer spelad än IFK Norrköping som tar emot Djurgården på måndag.